Ortodonti Nedir?

Diş hekimliğinin bir uzmanlık dalı olan ortodonti; çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini inceleyerek tespit edip, bu olumsuzluğu önlemeyi amaçlamaktadır. Ortodonti alanı üzerinde uzmanlaşan diş hekimlerine ise ortodontist adı verilmektedir.

Ortodonti Problemi Neden Oluşur?

Alt çenenin geride ya da önde olması gibi çeneleri ilgilendiren bir takım bozukluklar, genellikle genetiktir. Bu şekilde genetik olan problemlerde tedavi, hastanın yaşına göre farklılık gösterebilir, hastanın yaşına göre bir tedavi yöntemi uygulanabilir. Ayrıca uzun süre biberon kullanma, yalancı emzik emme, parmak emme ve tırnak yeme gibi alışkanlıklarda bir takım ortodontik bozukluklara sebep olabilir. Bu tür ortodontik bozukluklar olabildiğince erken tespit edilip, erken tedavi edilmelidir. Tırmak yeme, parmak emme gibi bir takım alışkanlıklar erken tespit edilir ise, bu tür alışkanlıkları kırmak için çeşitli alışkanlık kırıcı apareyler kullanılabilir. Ayrıca bazen birey; çene kemiğinin boyutlarını ebeveynlerinden birinden, diş boyutlarını ise diğer ebeveyninden alabilir. Bu durum sonucunda çene yapısı büyük, dişler ise küçük olursa dişler arasında boşluklar bulunabilir. Bazende bu durum tam tersi olabilir. Yani çene kemiği küçük, dişler ise büyük olursa dişler çeneye sığmaz ve çapraşıklık meydana gelir.

Ortodonti Tedavisi Nasıl Yapılır? Ortodonti Tedavisi Ağrılı mıdır?

Ortodonti uygulama seansı ve diğer ara seanslar ağrısız ve basittir. Hastanın yaşına göre, doktor tarafından uygulanan tedavi yönteminde takılan teller ilk takıldığında yanak içinde yaralar oluşturabilir. Fakat bu yaralar bir hafta içerisinde kendiliğinden geçmekte olup bir daha oluşmamaktadır. Tellerin takılması sonucu muayene ve takip doktor tarafından düzenli olarak yapılır.

 

TOP