Takma Dİş Nedir?

Takma dişler, hasarlı veya eksik dişlerin yerine geçmenin çeşitli yolları için kullanılan bir terimdir. Takma dişlerin planlanması, üretilmesi ve yerleştirilmesi ile ilgilenen diş hekimliği uzmanlığına protez denir.

Küçük diş hasarları hala basit dolgular ile sağlanabilirken, büyük hasarlar için diş değiştirme  gereklidir. Modern diş hekimliği tarafından sunulan olanaklar çok çeşitlidir ve özel bir problem için doğru protezi seçmeyi sağlayan birkaç tedavi vardır.

Doğru protez hangisidir?

Hangi protez şeklinin - takılıp çıkarılabilir olması - daha iyi çözümü temsil ettiği, her protez çözeltisinin avantaj ve dezavantajları olduğu ve hastanın durumuna bağlı olduğu için sabit oranla cevaplanamaz. Dental implantlar genellikle üstün protez olarak kabul edilmekle birlikte, hastanın kişisel durumu için daima en uygun çözüm olmaları gerekmez.

Genel olarak, sabit komşu dişleri olan küçük boşluklarla hem implant hem de sabit bir köprünün hemen hemen her zaman bir çözümü temsil ettiği söylenebilir . Daha büyük boşluklar için, örneğin, dört veya beş ardışık diş köprüsü artık kullanılamaz çünkü destekleyici dayanak dişleri üzerine aşırı bir yük etki eder. Burada, çıkarılabilir veya implant destekli takma dişler dikkate alınmalıdır.

Aşağıda, sizlere en önemli protez formları ile avantajları ve dezavantajları hakkında kısaca açıklıyoruz.

Ne tür Protez(takma) dişler vardır?

Diş protezi tipi söz konusu olduğunda, önce sabit, çıkarılabilir ve birleşik protezlerde kaba bir ayrım yapabilirsiniz. Aşağıda, en yaygın protez tipleri hakkında en önemli bilgileri bir araya getirdik.

Sabit protezler

Adından da anlaşılacağı gibi, bir kez kullanıldığında - sabit protezler ağza sıkıca tutturulur ve elle çıkarılamazlar. Bunlar arasında kronlar , köprüler ve implantlar bulunur.
Sabit protez genellikle tercih edilir çünkü yüksek stabilitesi ve kullanım rahatlığı nedeniyle doğal dişlere en çok benzerlik gösterendir.

Sabit protez ile tedarik edilebilenler, beş ila on beş yıllık raf ömrüne güvenebilir. Çene kemiğine tutturulmuş ve yapay diş kökleri gibi orada kalan diş implantları istisnadır, en iyi ömür boyu sürebilirler. Bu, kendilerini rahat bir çözüm olarak belirlemelerinin ve gittikçe artan oranda tercih edilen protezlerin olmalarının bir başka nedenidir.

Sabit protez çeşitleri: köprüler

Kaybedilen bir dişi hem çiğneme yeteneğini hem de dili ve estetiği bir köprüyle restore etmek için, komşu dişler bir tür çapa olarak kullanılır, çünkü köprü bunlara bağlıdır.

Köprülerin avantajı, örneğin tam protezde olduğu gibi, rahatsız edici bir yabancı cisim olarak değil, hasta tarafından doğal algılanmasıdır . Köprülerin çoğunun dezavantajı, bitişik dişlerin çapa işlevlerini yerine getirmek için öğütülmüş olması ve böylece değerli diş maddesinin geri dönüşü olmayan şekilde kaybolmasıdır.

 

Dental köprülerin avantajları

  • Biraz sıkıca oturmuş
  • Minimum tedavi gerekli
  • İmplanta göre düşük maliyetli
  • Yasal sağlık sigortasından sabit sübvansiyon
  • Fonksiyonel ve estetik

Dental köprülerin dezavantajları

  • Gerekli bitişik sağlıklı dişlerin taşlanması / ölüm riski
  • Destekleyici komşu dişlerin aşırı yüklenmesi mümkündür (diş kaybına kadar)
  • Taçlı komşu dişlerde diş çürüğü oluşabilir
  • Değiştirilen alanda kemik bozulması mümkündür
  • Uzatılamaz

Sabit protez çeşitleri: Teleskopik köprüler

Bir köprü tutmak için çenede artık yeterli stabilite garanti edilmezse, teleskopik bir köprü önerilir . Ön koşul, çene içinde en iyi durumda olmasalar bile en az beş tane daha doğal diş bulunmasıdır. Azı dişleri eksik olsa ve dayanak dişlerine tutturma imkânı olmasa bile, teleskopik köprü tercih edilen yöntem olabilir.

Teleskopik köprü klasik, sabit köprüden çok daha yüksek bir esnekliğe sahiptir: çünkü daha fazla kaybedilen dişler teleskopik proteze kolayca eklenebilir.

Sabit protez çeşitleri: Diş kronları

Örneğin, bir sonucu olarak bir diş almak için diş çürüğü veya yaralanma çok kötü bir dolum veya bu hasar görmüş kakma , artık yeterince can etkili bir şekilde taklit bir yapay ile doğal diş taç olduğunu.

Bu nedenle bir taç, hasar görmüş dişin bir tür uzun vadeli, yapay başlığıdır. Estetik olarak diş protezi görünümüne optimum şekilde uyar ve dişi daha fazla tahribata karşı korur.

Taçlı besleme için tamamen farklı tipler mevcuttur. Genel olarak, metal çekirdeği olmayan tüm seramik kronlar , metal - seramik kronlar ve diğer metal alaşımların yanı sıra altından yapılmış tam döküm diş kronları arasında bir ayrım yapılır . Bu tip dental kuronların bazıları nadiren kullanılır, çünkü altın içeriği yüksek olan alçıdan yapılmış diş taçları gibi dışarıdan görülebilir.

Buna karşılık, plastik veya seramikten yapılmış bir kaplamaya sahip kronlar yaygın olarak kullanılır. Bu kron tipleri estetik olarak daha sofistikedir ve dişçilikte neredeyse farkedilmez.

Sabit Protez Çeşitleri: Diş İmplantları

İmplantlar protezlerle muhtemelen en güvenli ve en dayanıklı restorasyon türüdür. Doğal dişler gibi bir işlevi garanti eder, temizlemesi kolaydır, sağlam bir ısırık sağlar ve dıştan takma diş olarak tanınmaz.

Başından beri implantoloji ama dental implantların 200'den fazla farklı tipi vardır: Bunlar şekil, çenesine ankraj doğası ve tipleridir. Birçok geleneksel olmayan türleri günümüzde kullanılan artık edilir; nazikçe çene kemiğine saplanması özellikle sarmal implantlar modern implantolojide yaygındır.

Bu arada, titanyum veya seramikten oluşan standart implantlarda , daha küçük çaplı mini implantlarda ve elmacık kemiklerine sokulan oldukça uzun Zygoma implantlarında bir ayrım yapılır . İmplantın tek parça halinde mi yoksa iki parçadan mı oluştuğu da ayırt edilir, ikinci varyant daha geniş bir dağılıma sahiptir.

Çıkarılabilir takma dişler

Diş boşlukları ölçüde bazı durumlarda dişlerin sağlıklı işleyişini etkileyen - gibi protez diş protezleri birçok dişlerin eksik olduğu bu nedenle yalnızca estetik tavsiye edilmez, aynı zamanda kaçınılması çene ve sağlıklı çiğneme fonksiyonunun yanlış yükleme restore edilecek olursa tıbben gereklidir.

Çıkarılabilir takma dişler, sabit takma dişlerin aksine bağımsız olarak kullanılabilir ve rahat bir çözelti temizliği için özellikle uygun olan çıkarılabilir. Çıkarılabilir takma dişler arasında tam takma dişler (tam takma dişler) ve kısmi takma dişler bulunur.

Hareketli protez çeşitleri: tam protez

Tam protezler, aynı zamanda tam protezler olarak da adlandırılır, tamamen dişsiz bir üst veya alt çene için protezlerdir. Herkese göre, tam takma diş basitçe “takma diş” olarak adlandırılır.

Tam bir takma diş, kısa sürede düzenli çiğneme ve konuşma yapılmasına rağmen, estetik bir görünüm sağlamasının da mümkün olmasını sağlar. Bu nedenle, yaşam kalitesine önemsiz bir katkı sağlar.

Tam takma dişler, çeneyle ilgili endişeleri tam olarak yerine getirerek elde tutulur. Protez ile ağız mukozası arasında doğal olarak oluşan hafif tükürük filmi, ikincisine sıkıca bastırır ve bu nedenle genellikle güvenilir olmasını sağlar. Temizlik için, protez kolayca çıkarılabilir.

Hareketli protez çeşitleri: parsiyel protez / zımba protezi

Diş protezinde hala doğal dişler varsa, ancak dişlerdeki bir veya daha fazla boşluk kapatılmalıdır, kısmi bir protez önerilir. Tam bir takma diş tamamen dişsiz bir çene sağlarken, kısmi takma diş, doğal dişlerin bir kısmının değiştirilmesinden sorumludur.

Kalan doğal dişlere kısmi protez takılabilir. Seyrek değil, bu parantez ile yapılır. Böyle bir zımba protezinin temini için , sağlıklı tutma dişlerinin topraklanmasına gerek yoktur, bu da bu tip protezlerin nispeten yumuşak olmasını sağlar.

Klips protezlerinin avantajları

  • Üretimde karmaşık olmayan
  • Yönetilebilir maliyetler
  • Gerekli minimum prosedür
  • Gerekirse genişletilebilir
  • Dental implantlar ile kombine edilebilir

Zımba protezlerinin dezavantajları

  • Günlük yaşamda nispeten pahalı
  • Sınırlı fonlama
  • Doğal dişlerden daha düşük çiğneme gücü
  • Nispeten zayıf protez tutma (özellikle mandibular tam protezler için)
  • Optik (örn. Görünür parantez)
  • Destek abutment dişlerinde olası hasar (aşırı yük, aşınma)
  • Çene kemiğinin çıkarılması olasılığı (özellikle yalpa ile)

Kombine protezler

Sabit ve çıkarılabilir protezlere ek olarak, sıkıca tutturulmuş ve çıkarılabilir bir elemandan oluşan kombine protezler vardır. İlke, takma dişin bir kısmının takma dişe sıkıca tutturulmuş olmasına, diğerinin özellikle temizleme için gerekli olan bağımsız olarak çıkarılabilir kalmasına dayanır.

Kompozit takma diş sağlam bir yapıya kavuşur, çünkü sağlıklı çevre dişleri taçlandırılmıştır. Taç üzerine tespit elemanları ayarlanabilir, ancak daha sonra esnek kalır ve temizlik için çıkarılabilir. Takma dişler için kişisel duruma bağlı olarak sunulan ataşmanlar, çubuklar veya düğme dübelleri gibi çeşitli bağlantı elemanları seçilebilir.

Son fakat en az değil , özellikle büyük rahatlık ve yüksek stabilite sunan teleskopik protez gibi birleşik protez çözümleri son yıllarda giderek daha popüler hale geldi.

Kombine protez çeşitleri: teleskopik protez


Eğer dişlerde doğal dişler bırakılırsa, teleskopik protez kullanılarak bir veya daha fazla gulet kapatılabilir. Zamanla daha fazla diş kaybedilirse, teleskopik bir protez de kolayca uzatılabilir.

Teleskopik protez, birleşik protezlerin altına yerleştirilmiştir, çünkü protez içine sabit olarak tutturulmuş bir eleman içerir. Teleskopik protez durumunda her iki element de teleskopik kuronlar ile birbirine bağlanır. Dış teleskop (ikincil taç) proteze yerleştirilirken, birincil taç olarak da adlandırılan iç teleskop sağlam bir şekilde tutturulmuştur. İç ve dış kuronun ahenkli kayması, bu tip protezlere güvenilir tutuş sağlar.

Teleskopik protezlerin avantajları

  • Gerekirse genişletilebilir
  • Bakımı nispeten kolay
  • Nispeten dengeli sütun yükü (yeterli sayıda)
  • Yüksek dayanıklılık
  • Dental implantlar ile kombine edilebilir

Teleskopik protezlerin dezavantajları

  • Sağlıklı diş maddesi, komşu dişlerden alınmalıdır
  • Diğer  dişlere aşırı yüklenebilir (risk: erken diş kaybı)
  • Komşu dişlerin taç sınırında diş çürüğü gelişebilir
  • Estetik açıdan zorlu (diş etleri tarafından görülebilen, genellikle doğal dişlerden daha büyük olan çift kron)
  • Nispeten yüksek maliyetler (yasal sağlık sigortası tarafından sabit sübvansiyon genellikle düşük)

Kombine protez çeşitleri: Ek protez

Mandalı çırpıda ek olarak takma diş Birleştirilen olası bağlantı elemanı için bir bağlanma temin eder. ilgili protezin sağlam bir tutumunu garanti altına almak amacıyla, bitişik sağlıklı diş birinci aşamada zemin olmalıdır ve daha sonra bir diş taç ile donatılmasıyla tanımlanır. Bu aynı zamanda sözde ataşman protezi için de geçerlidir.

Taç sabitlenmiş bir sözde şablonu, ve doğru bir diş protezi uydurma sokulan bir erkek parça: eki, iki bölümden oluşmaktadır. Bu tip diş protezlerinin tutturulması ile güvenilir bir tutuş elde edilir.

Ek protezlerin avantajları

  • Estetik protez çözeltisi
  • Güvenli bir şekilde tutturulabilir

Ek protezlerin dezavantajları

  • Sağlıklı diş maddelerinin alınması gerekli (ölüm riski)
  • Birbirine bağlı kuronların bakımında nispeten zor
  • Abutment dişleri aşırı yüklenebilir (erken diş kaybı)
  • Protez bölgesinde kemik bozulması mümkün
  • Uzatılamaz
  • Yüksek maliyetler (genellikle yasal sağlık sigortasından düşük destek)

Kombine protez çeşitleri: Stegprothese


Bu modern protetik restorasyon metodu, metal bir çubukla birbirine bağlanmış dental implantlar ile stabil bir uyum sağlar. Bu, hareketli protezlerin destek bulduğu sağlam bir ünite yaratır.

Bir köprü protezi ile tamamen dişsiz üst veya alt çene güvenilir bir şekilde tedarik edilebilir. Çıkarılabilir köprü düzenli aralıklarla kolayca temizlenirken, diş implantları çene içinde yapay diş köklerinin işlevini üstlendikleri bir ömür boyunca mümkün olduğunca uzun süre kalabilirler.

Takma dişlerin avantajları


Eksik dişler dış görünümü değiştirir ve gülerken görünür hale gelir, örneğin, bu genellikle hastanın görünümünde belirsizliğe yol açar. Sonuçlar, depresyon ve izolasyona kadar değişebilir. Ancak bu sadece bir taraf: daha ciddi, dişlerin eksik olmasına neden olabilecek sağlık sorunları. Konuşma bozuklukları ve çiğneme problemlerinden dişlerin ve ağzın geniş kapsamlı hastalıklarına kadar uzanır.

Daha uzun bir süre boyunca bir boşluk varsa, bitişik ve karşıt dişler de boşluk yönünde hareket edebilir çünkü eski dişin karşı koyma yükü yoktur. Bu durum ısırık pozisyonunun değişmesine neden olabilir ve bunun sonucunda dişlerde aşırı aşınma ve temporomandibular eklemdeki problemler ortaya çıkabilir.

Sonuç, her eksik dişin acilen değiştirilmesi gerektiğidir. Neyse ki, modern diş hekimliğinde sizi yakında kurtaracak, gülümsetmenizi, yemek yemenizi ve rahatlamanızı sağlayacak kanıtlanmış yöntemlerin uzun bir listesi var.

Hangi protez malzemeleri kullanılır?


Protez tipi seçimine ek olarak, soru bunun için kullanılan malzemeden kaynaklanmaktadır: Her biri avantaj ve dezavantajları olan farklı metaller, plastikler ve seramikler arasında bir seçim vardır.

Seçim, estetik açıdan doğal dişlere çok benzer olduğu için genellikle seramik bir çözümden gelir.

Üç grup protez malzemesi vardır:

Dental implantlar için metaller (özellikle titanyum) ve tam kronlar için altın alaşımları
Yapay diş kronları için yüksek performanslı seramikler (zirkonyum oksit)
Plastik (takma dişler ve yapay diş kronları için)
Genellikle, çeşitli malzemelerin bir kombinasyonu, protez üretimi için kullanılır. Örneğin, kaplama kronları, doğal dişlerden renk açısından ayırt edilemeyen seramik bir tabaka ile kaplanmış metal bir gövdeden oluşur. Sonuç olarak, yapay diş tacı ayrıca görsel olarak mükemmel şekilde diş sırasına sığabilir.

Diğer yandan, kısmi takma dişler, plastikten yapılmış palatal bir levha ile metal montaj dirsekleri ve seramik veya plastikten yapılmış yapay diş kronlarından oluşur.

Dental implantlar bir titanyum implant gövdesi ve seramik bir taçtan oluşur. Buna ek olarak, ayrıca, tüm seramikten yapılan implantlar da vardır.

Hello World!

Diş kliniğimizde rutin kontrollerden diş beyazlatma ve diş implantlarına kadar güveninizi artırmayı, ağrıyı azaltmayı sağlayan ve gülüşünüzü düzeltebilecek bir dizi kaliteli önleyici, onarıcı ve kozmetik diş hizmetleri ve tedavisi sunulmaktadır.

ONLİNE RANDEVU FORMU

Deneyimli Kadro

Alanında deneyimli kadromuzla sorunlarınıza yönelik sağlıklı ve güvenilir tedaviler uygulamaktayız.

Kaliteli Malzemeler

Diş tedavilerinde kullandığımız malzemeler en yüksek performansa sahip kalitede ürünlerdir.

Teknolojik Ekipman

Son teknolojik ekipmanlarla donatılmış kliniğimize sizlere daha iyi hizmet vermek için yatırım yapmaktayız.

Hijyenik Ortam

Kliniğimiz hastalarımızın güvenliği ve iş ahlakçı açısından her zaman hijyenik tutulmaktadır.

TOP