Yaygın olarak diş eti iltihabı olarak bilinen dişeti iltihabı, genellikle ağız boşluğunda biriken bakterilerden kaynaklanır. Bu mikropların yayılması, özellikle yetersiz ağız ve diş hijyeni nedeniyle, diş etleri alev alabilir. Bu fenomen nadir fakat başka bir şey değil.Aksine, nüfusun çoğunluğu az çok iltihaplı diş etlerine sahiptir.
Genellikle, bu diş eti iltihabı fark edilmeden gider, çünkü genellikle ağrısızdır. Bununla birlikte, özellikle sekelleri önlemek için dişeti iltihabı semptomlarını tespit etmek ve tedavi etmek önemlidir.
Dişeti iltihabı belirtileri
Genellikle, diş eti enfeksiyonları, semptomları tanımakta zorlandıkları için göz ardı edilir. Ancak yeni başlayan veya ilerleyen diş eti iltihabını gösteren ve göz ardı edilmemesi gereken sinyaller vardır.
Dişeti iltihabının en sık görülen belirtileri:
- kızartılmış diş etleri
- şiş diş etleri
- diş eti kanaması
- ağız kokusu
Dişeti iltihabının belirtileri: Kanama
Diş eti iltihaplanırsa, genellikle kızarıklıktan görülür, o zaman da şişer. Ayrıca, bazen sert yiyecekler yemek yerken veya dişlerinizi fırçalarken olduğu gibi diş eti kanamasına da neden olabilir . Bazı durumlarda, diş etlerinin kanaması için bile ağır basınca ihtiyaç duyulmaz ve ardından sadece yabancı bir cisme dokunmak yeterlidir.
Diş eti sağlıklıysa soluk pembe bir görünüme sahiptir, dişler arasındaki boşluğu tamamen doldurur ve kanamaya yol açmaz. Ancak, düzenli aralıklarla diş etlerinin kanaması bir alarm sinyalidir ve bir diş hekimi tarafından muayene edilmelidir.
Teknik olarak hatalı diş fırçalamaları bile diş etlerinin kanamasından sorumlu olabilir, ancak bu nadiren söz konusudur. Genel olarak, dişleri ve diş etlerine sert fırçalamadan zarar vermeyecek şekilde hafif dairesel hareketlerle hafif dairesel hareketlerle fırçalamak için çok sert olmayan bir diş fırçası kullanmak önemlidir.
Neden sigara içenler sıklıkla diş eti hastalığına bakar?
Dişeti iltihabı devam ederse, ancak diş eti kanaması alarm vermede başarısız olursa, hastalığı zamanında tespit etmek zordur. Sigara içenler genellikle bu fenomenden etkilenir.
Bunun nedeni sigara dumanında bulunan bileşenlerin oral mukozanın kanla yetersiz beslenmesini sağlamasıdır. Sonuç olarak, diş etleri zaten iltihaplanmalarına rağmen sigara içmeyenler kadar çabuk kanamamaktadır. Bu, hepsi çok sık, diş eti hastalığının gözden kaçırılmasına neden olur.
Diş eti iltihabının riskleri
Diş etleri her zaman ve sonra dişlerini fırçalarken kanarsa, birçok kişi göz ardı eder veya ciddiye almaz. Temel olarak, ara sıra hafif kanama dişeti endişesi için bir neden yoktur. Bununla birlikte, düzenli olarak meydana gelirse, uzun vadede diş kaybına ilk adım anlamına gelebilir.
Bir diş eti iltihabı tedavi olmadan kalırsa, periodontite yayılabilir . Bu iltihap daha sonra tüm periodontiumu etkiler ve mümkün olan en kısa sürede tedavi edilmelidir. Aksi takdirde, dişler zamanla gevşeyebilir ve hatta başarısız olabilir.
Bu nedenle iltihap ortaya çıktıktan hemen sonra dişhekimi ziyaret etmek önemlidir. Yeni başlayan bir dişeti iltihabı tedavisi genellikle hızlı ve kolaydır. Tavsiye edildiği gibi yılda iki kez diş muayenesi için randevu alan kişiler genellikle tespit edilmeyen diş eti iltihabından korunmaktadır.
Ek olarak, her şeyden önce, eksiksiz ağız hijyeni iyileşme hızını belirler – dişeti iltihabının ve ağız boşluğunun diğer hastalıklarının günlük önlenmesinde en önemli faktördür.
Dişeti iltihabı nedenleri
Diş hastalıklarının çoğunda ve diş etlerinde iltihaplanmanın en önemli nedeni zayıf diş bakımıdır. Dişler ve diş etleri her gün iyice ve iyice temizlendiğinde, zararlı bakteriler bir tehdit oluşturmaz.
Genel olarak, her ağız boşluğunda yüzlerce farklı bakteri türü vardır, ancak bunlar sağlıklı ağız florasının dengesinde önemli bir rol oynarlar. Sadece büyük miktarda asit oluşturucu bakteri yerleştiğinde, uyum dengesizleşir. Bunun nedeni dişler ve dil arasında ve hijyen açısından zayıf hijyen oluşturan plak ve bakterilerin optimal bir üreme zemini oluşturmasıdır.
Dişeti iltihabının nedenleri: Anahtar kelime ağız hijyeni
Günlük hijyen rutinlerine yeterince titizlik göstermeyenler, asit oluşturucu mikropların ağız boşluğunda birikmesini ve çoğalmasını sağlar. Bu bakteriler, dişlerin arasında ve arasında kalan yiyecek artıkları üzerinde üreme toprağı bulur. Mikroplar, artıklarda bulunan şekerler ile beslenir ve bunları plak denilen sert bir biyofilm haline dönüştürür.
Ağız boşluğunun çeşitli hastalıklarından sorumlu olan diş çürümesine ek olarak , bakterilerin çoğalmasını durdurmak için dişlerden çıkartılmalıdır. Bunu başaramazsa, bakteriler tarafından salınan toksin ürünleri diş etlerini istila edebilir ve orada iltihaplanmalara neden olabilir.
Plak riski: tartar
Diğer şeylerin yanı sıra, ağız hijyeni ilk aşamada plak oluşumunu önleme görevine sahiptir. Bununla birlikte, dişe yapışmışsa, artık kendi başından çıkarmak kolay değildir.
Ancak, düzenli bir şekilde alınmazsa, vücudun kendi tükürüğünde bulunan mineraller birikebilir – o zaman plak zamanla tartar olur. Bu bağımsız olarak çıkarılmamakta, ancak diş hekimi tarafından profesyonel olarak ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Taşlar oluştuğunda, bakteri toplama riskini arttırır, çünkü tartarın yüzeyi en iyi koşulları sağlar. Sonuç olarak, plak daha fazla yayılabilir ve bazen diş etleri ve diş arasındaki boşluğa taşınır. Bu boşluk büyüdükçe, periodontal cepler denir. Bu aşamada, dişeti iltihabı zaten bir periodontite yayıldı, bu yüzden tüm periodontium aparatının bir hastalığından söz edilmeli. Periodontitis, yeterince ve hızlı bir şekilde tedavi edilmezse zaman içinde diş kaybına neden olabilir.
Dişeti iltihabının nedenleri: Ortak risk faktörleri
Oral hijyen dişeti iltihabını önlemenin anahtarı olmasına rağmen, kişisel duruma bağlı olarak, diğer faktörler de çok önemlidir. Bazı insanlar hafif bir plak oluşumunda iltihaplanmaya karşı hassastır, diğerleri ise ağır plak ile bile herhangi bir semptomu rapor edemez.
Bununla birlikte, genellikle diş eti iltihabı olma olasılığını artıran faktörler vardır.
Dişeti iltihabı için yaygın risk faktörleri:
- Ağızdan solunum
- az tükürük
- sağlıksız beslenme
- kronik hastalıklar veya ilaçlar gibi genellikle zayıf bağışıklık sistemi
- sigara içme
- Stres
- hamilelik veya ergenlik gibi hormonal değişiklikler
Dişeti iltihabının nedenleri: ilaçlar
Düzenli olarak alınan bazı ilaçlar diş etlerini şişirerek dişeti iltihabını daha olası hale getirir. Bunlar, örneğin, antihipertansifler, epilepsi ilaçları ve aktif bileşenleri bağışıklık sistemini baskılayan bağışıklık sistemini baskılayıcı maddelerdir.
Dişeti iltihabının belirli ilaçların bir sonucu olduğuna inanmak için bir nedeniniz varsa, doktorunuzdan tavsiye isteyin. Bazı durumlarda, diş eti hastalığı riskini azaltan alternatiflerin yerine ilaçlar kullanılabilir. Doktorunuza danışmadan önce ilaç almayı asla bırakmayın.
Diş eti iltihabı tanısı
Dişeti iltihabında en geç bir hafta sonra iyileşme olmazsa, iltihabı durdurmak ve komplikasyonları önlemek için diş hekiminize danışmalısınız.
Dişeti iltihabı ve periodontitis muayenesi nazik ve ağrısızdır. Diş hekimi şimdilik tüm ağzı, dişleri ve diş etlerini inceler. Yukarıdaki belirtiler doktora göründüğü için, diş etlerinin rengindeki ve şeklindeki değişikliklere bağlı olarak ilk bakışta iltihabı algılayabilir.
Ek olarak, ince bir probla dişler ve diş etleri arasındaki boşluğun derinliği ölçülebilir. Ölçüm normal derinlikten sapıyorsa, periodontitis için bir sinyal olan ve her ne pahasına olursa olsun tedavi edilmesi gereken, genellikle periodontal cepler denilen bir gelişme olmuştur.
Bazı durumlarda, çenenin X-ışını muayenesi gibi ileri araştırmalar önerilebilir. Ayrıca, bir tükürük testi, vücudun kendi tükürüğünün ve üretilen miktarın bileşiminin diş eti iltihabı üzerinde yararlı bir etkiye sahip olup olmadığının ortaya çıkabileceğini gösterebilir.
Diş eti iltihabının tedavisi
Dişeti iltihabına karşı en iyi önlem düzenli ve tam diş bakımıdır. Halihazırda mevcut olan hafif bir diş eti iltihabı bile ilk aşamada dikkatli bir ağız hijyeni ile kontrol altına alınabiliyor.
Sadece iltihaplanma daha uzun süre devam ederse, diş tedavisi gereklidir. Çoğu durumda, sonra diş etlerinin azalması geliyor. Bu belirti, açık diş boyunlarından dolayı dişlerin optik olarak daha uzun görünmesini sağlar. Dişeti iltihabı kronikleşirse, kanamaya ek olarak diş etleri ve açıkta kalan dişler de ağrıya eklenebilir. Ek olarak, ağız kokusu sıklıkla ortaya çıkar.
Şiddetli, kronik dişeti iltihabı belirtileri periodontal ceplerde cüruf salgısının oluşumunu, şişmiş lenf düğümlerini ve iltihapların oral mukozaya geçişini içerir.
Diş eti iltihabının önlenmesi
Düzenli, kapsamlı ağız hijyeni ile diş eti iltihabı genellikle iyi bir şekilde önlenebilir. Bunun için, dişlerinizi günde en az iki kez, çok sert olmayan kılları olan ve çok fazla baskı olmadan bir diş fırçası kullanarak iyice fırçalamalısınız. Nazik dairesel hareket, dişleri kaba ovma işleminden daha zararlı tortulardan daha etkili bir şekilde temizler. Sadece diş yüzeylerinin temizlenmesi değil, ayrıca interdental boşluklara da dikkat edilmesi önemlidir. Çünkü burada tehlikeli plak özellikle sürdürülebilir bir şekilde yerleşir ve asitleştirici bakterilerin ağızda yayılmasını sağlar.
İnterdental boşlukları temiz tutmak için diş ipi, dental odun veya interdental fırçalar kullanabilirsiniz. Diş hekiminiz size tavsiyede bulunsun, size değerli ipuçları verecektir.
Düzgün temizlik: dili unutma
Bakteriler ayrıca dil üzerinde kolonileşebilir ve ağız boşluğunda uzun süreli hastalıklara yol açabilecek zararlı plak oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle, günlük temizlik rutininize ek olarak eczanede bulunan ve zararlı mikropların dilini serbest bırakan, dil kazıyıcı olarak da adlandırılır.
Ek olarak, ağız boşluğu içindeki daha güvenilir bakterileri yok etmek için bir gargara solüsyonu ekleyebilirsiniz. Lütfen tüm ürünlerin kalıcı kullanıma uygun olmadığını ve gereksinimlerinize uygun bir çözüm bulmak için diş hekiminize danışın.
Dişeti iltihabını önlemek için: Dişçide düzenli kontroller
Ağız boşluğu tüm hastalıklarının, dişlerin ve ayrıca diş eti iltihabının önlenmesinin önemli bir parçası dişhekimi ile yapılan düzenli kontroldür. Yılda iki adet kontrol tarihi önerilir. Bu seanslar sırasında diş etleri ve dişler değişikliklere karşı incelenir, böylece herhangi bir iltihap erken erken ve dolayısıyla hızlı ve ucuz bir şekilde tedavi edilebilir.
Ek olarak, tartar kontrol sırasında çıkarılır ve bu da bakterilerin çoğalması için üreme alanı olabilir, bu da dişeti iltihabını destekler. Geçmişte zaten periodontitis teşhisi konduysa, tedaviyi başarılı bir şekilde devam ettirmek için takip aşamasında yılda altı adede kadar randevunun gerekli olduğundan emin olun.
Dişeti iltihabını önleyin: Profesyonel diş temizliği
Ayrıca, Profesyonel Diş Temizliği’ne düzenli yatırım yapılması önerilir, çünkü bu seans sırasında dişler ve tüm ağız boşluğu evde mümkün olandan daha iyi ve sürdürülebilir bir şekilde temizlenir.
Bu tedavide dişler ve diş arası boşlukları özel bir aletle iyice temizlenir. Diş yüzeyleri daha sonra parlatılır ve florür içeren bir lake ile kapatılır. Ondan sonra, dişler maksimum derecede temiz ve pürüzsüzdür. Bunun düzgün diş yüzeyinde biriken arka planı yoktur.
Dişeti iltihabını önleyin: beslenme ve rahatlama hakkında ipuçları
Zararlı bakteriler için sağlıklı bir oral flora hazırlanır ve bu da çok sayıda hastalığa ek olarak gingivite neden olabilir. Kapsamlı diş bakımına ek olarak, uygun beslenme alışkanlıkları ile önleyebilirsiniz.
Şekerli yiyeceklerin ve içeceklerin diyetten mümkün olduğunca çıkarılması önerilir. Dişeti iltihabını tercih eden çok az tükürük olduğu için, tükürüğü uyardığı için önlenmesi için özel diş bakımı zamkı tavsiye edilir. Ek olarak, içerdiği şeker ikameleri, bakterilerin metabolizmasını ve dolayısıyla bunların dağılımını önler.
Şarap ya da meyve suyu gibi asitli içeceklerin, dişler tüketildikten hemen sonra fırçalandığında mineye zarar verdiğini bilmek tavsiye edilebilir. Asit nedeniyle, dişi koruyan diş minesinin fırçalanarak ovarak temizlenmesi mümkündür. Genelde, yedikten sonra yaklaşık yarım saat dişler temizlenmeden önce geçmelidir.
Güçlü bir bağışıklık sistemi ayrıca dişeti iltihabı gibi hastalıklara daha az eğilimlidir. Bu nedenle, stres giderici ritüelleri gününüze eklediğinizden ve iyi uyumaya çalıştığınızdan ve dengeli bir diyet yediğinizden emin olun.