Her insan en parlak beyaz dişlere sahip olmak isterse de, çoğu insanın dişleri en azından hafifçe renksizdir. Bunun için birçok faktör sorumlu olabilir: En yaygın olanı yetersiz diş hijyeni, yüksek sigara ve / veya kahve tüketimi ve bazı ilaçlar.
Renksiz dişler nasıl gelişir?
Diş hekimliğinde renksiz dişlerin içsel ve dışsal nedenleri olan içsel ve dışsal nedenler hakkında genel bir tartışma vardır.
Dahili sebepler
Bunlar, örneğin, yapıdaki değişikliklerden veya renk etkili maddelerin dahil edilmesinden dolayı ortaya çıkan dişin iç kısmındaki renk değişikliğidir. Bu, örneğin, çürüklü bir enfeksiyon veya bir amalgam dolgusu olabilir . Ancak bazı metabolik hastalıklar ve bazı ilaçların alınması dişlerin içten renklenmelerine neden olabilir.
Dış nedenler
Öte yandan, dış nedenleri olan diş renk değişikliği, örneğin kahve, çay, kırmızı şarap, sigara, bazı ilaçlar, meyve meyveleri ve köri gibi baharatlar gibi diş yüzeylerinde biriken boyalardan gelişir. İhmal edici ağız hijyeni ile birlikte, plak oluşabilir ve nihayetinde çirkin renk bozulmasına yol açar.
Diş renk atmasını giderin – dahili nedenler için
İçeriden kaynaklanan renk bozulmalarının “temizlenmesi” kolay değildir, dış nedenlerle renk atmalarından daha kalıcı ve daha zordurler. Renksiz dişlerin bu nedenleri, çocukluktan beri var olan sağlık sorunlarının yanı sıra, diş çürümesi ve bazı kök kanal tedavileri olabilir.
Bu gibi faktörler tüm dişi bir gölgede karartabilir. Özellikle, inceltilmiş emaye durumunda, çirkin sarı bir alçı ortaya çıkabilir. Ek olarak, antibiyotikler veya vitamin eksikliği renk atmasına neden olabilir.
Dış renk bozulmasının aksine, iç olanlar tedavi edilmek için daha karmaşıktır ve bazen hiç mümkün değildir. Bireysel vakanıza bağlı olarak, diş hekiminiz size tavsiyelerde bulunur ve modern diş hekimliği için mevcut tüm tedavi seçeneklerini açıklar.
Diş renk atmasını giderin – dış nedenlerden dolayı
Kahve, çay, şarap ve nikotin ve katran sigara içicileri gibi dış etkenlerin neden olduğu renk solması, düzenli ve kapsamlı diş bakımı ile zaten önlenebilir. Bir bakım rutini zararlı bakterileri ortadan kaldırmaya yardımcı olur ve ayrıca uyarıcıların renklendirici bileşenlerinin üst diş katmanlarına erişememesini önler.
Birçok durumda, renksiz dişler zaten evden kendileri tarafından uygun bir rutinle tedavi edilebilir, ancak genellikle destekleyici bir diş tedavisi önerilir – özellikle profesyonel diş temizliği şeklinde.
Renksiz dişlere karşı tedavi: Profesyonel diş temizliği
Özellikle renksiz dişlerin dış nedenleriyle, diş veya dişlerin görüntüsünü tekrar ışıltılı yapmak için sadece küçük adımlar gerekir. Genellikle profesyonel bir diş temizliği yeterlidir.
Diş uygulamasında yapılan dişlerin profesyonel bir şekilde temizlenmesi ile kahve, çay, kırmızı şarap veya sigara gibi lüks eşyalarla sabitlenebilecek tortular çıkarılabilir. Özel bir aletle iyice temizlendikten sonra, yüzeylerini olabildiğince pürüzsüz hale getirmek için dişler dikkatlice parlatılır.
Diş yüzeyi düzleştirilirse, renk solmasına neden olacak tortuların biriktirilmesi zordur.
Renksiz dişlere karşı tedavi: beyazlatma
Renklendirici maddeler sadece diş yüzeyinde birikmediyse, ayrıca dişin daha derin katmanlarına da nüfuz etmişse, ağartma , yani dişlerin ağartılması, rahatlama sağlayabilir.
Yaşlanma belirtisi olarak renk atması durumunda bile, beyazlatma dişleri yeniden parlak hale getirebilir. Ağartma dişçi ofisinde yapılabilir, ancak evde kullanım için seçenekler de vardır. Diş hekiminiz tüm mevcut seçenekler hakkında size tavsiyede bulunmaktan mutluluk duyacaktır.
Ağartma için, lazer veya UV ışığı ile uygulandıktan sonra ışınlanan özel bir ağartma maddesi kullanılır. Bu profesyonel sürüm, kendi uygulamaları için olanlardan daha uzun bir raf ömrüne sahiptir.
Ağartma sırasında nelere dikkat edilmelidir?
Hangi seçeneği seçerseniz seçin, dişleriniz ve diş etleriniz dişlerinizin yapay beyazlatılmasından önce bir diş hekimi tarafından kontrol edilmelidir. Ağartma işleminden önce, ağartma etkisini azaltabilecek dişlerdeki birikintileri gidermek için profesyonel bir diş temizleme hizmetine sahip olmanız da tavsiye edilir.
Ağartma ayrıca yan etkilerle de ilişkilendirilebilir. Yetersiz performans durumunda, ağız boşluğunda tahriş meydana gelebilir. Ayrıca, tedaviden sonra dişler genellikle normalden daha hassastır, diş hekiminiz size böyle bir tedavinin tüm avantajlarını ve dezavantajlarını ayrıntılı olarak söyleyecektir.
Renksiz dişlere karşı kendinizi ne yapabilirsiniz?
Dişlerinizi beyazlatmak için profesyonelce uygulanan diş yöntemlerine ek olarak, dişlerinizin kısa süre sonra tekrar parlamasını sağlamak için çok şey yapabilirsiniz.
Renksiz dişlere karşı önlemler: Ağız hijyeni
Boyanmamış dişlere karşı en önemli önlem dişlerin, diş etlerinin ve tüm ağız boşluğunun dikkatli bakımıdır. Tam bir fırçalamanın iki katı günlük bir rutinini alan, interdental alanlar için diş ipi ve muhtemelen interdental fırçaların kullanımı ve böylece zararlı plakları etkili bir şekilde gideren herkes, renksiz dişlerin önlenmesi için çok şey yapmıştır.
Ek olarak, genel olarak diş sağlığı için: Düzenli bir ağız hijyeni sadece renk bozulmasını değil, aynı zamanda çok geniş sonuçları olan diş ve diş etlerinin hastalıklarını da önler. Diş çürümesi veya periodontal hastalık gibi bunlardan bazıları, renksiz dişlerden genellikle sorumludur ve ayrıca önlenebilir.
Diş fırçalama: bilmek önemlidir
Bakterileri başarıyla gidermek için günlük diş bakımı için doğru tekniği kullandığınızdan emin olun: Sert bir diş fırçası ile baskı uygulamak yerine, dişlerinizi hafif dairesel hareketlerle fırçalayın ve florür içeren diş macunu kullanın.
Dahası, düzenli olarak düzenli olarak düzenli diş temizliği planlıyorsanız ve dişlerinizi tavsiye edildiği şekilde yılda iki kez diş hekimi tarafından kontrol ettiriyorsanız, bu genellikle renk atmasının geçmişte kalmasını sağlar.
Renksiz dişlere karşı önlemler: daha az uyarıcı
Dişlerin renk bozulmasını önleyen ve yok eden bu çözüm birçok insan için zordur, ancak oldukça etkilidir. Sigara, kahve, çay ve / veya kırmızı şarabı ortadan kaldırarak veya kısıtlayarak, renksiz dişlerin kök nedeni ortadan kaldırılabilir. Sigara içenler için bu feragat, tüm vücudun sağlığını da etkiler.
Renksiz dişlere karşı önlemler: Evde ağartma
Dişhekimliğinde profesyonel ağartmanın yanı sıra, evde tıbbi rehberlik olmadan kullanabileceğiniz reçetesiz ürünler de bulunmaktadır. Bunlar genellikle jel veya yapışkan şeritlerdir.
Bununla birlikte, genel olarak, bu tür ürünler, dişhekimleri tarafından, örneğin, ağartma maddesinin genellikle kesin olmayan dozajı ve dişlerin üzerine yerleştirilen, ancak üniversal bir şekle sahip olan ve tek tek dişlere adapte olmayan, muhtemelen rayın uygun bir şekilde oturması nedeniyle önerilmemektedir. Bazı çamaşır suyu yanal olarak dökülür ve yumuşak dokuyu tahriş ederse iltihap oluşabilir. Ek olarak, bu preparatların ağartma etkisi genellikle profesyonel alternatiften çok daha düşüktür.
Renksiz dişlere karşı önlemler: beyazlatıcı diş macunu
Bir değil tamamen elverişli beyazlatma için bir maliyet tasarrufu sağlayan alternatif arayanlar, genellikle dişlerin beyazlatılması için birçok özel diş macunu birini kullanır. Bununla birlikte, bu aynı zamanda diş bakış açısından da önerilmemektedir, çünkü bu preparatlar, düzenli kullanımda, dişin koruyucu tabakasını, dişlerin emayesini azaltan güçlü kimyasal katkı maddeleri ve zımpara maddeleri içermektedir.
Özet: Renksiz dişlere karşı en önemli ipuçları
- Diş ipini günde iki kez fırçalayın, gerekirse diş ipi ve gerekirse diş arası boşlukları ve ayrıca bir antibakteriyel gargara uygulayın.
- Dişlerinizi renk atmasını olabildiğince tamamen çıkarmak için diş hekiminizle profesyonel bir diş temizliği ayarlayın (yılda yaklaşık iki kez önerilir).
- Renk değişikliği ve olası diş hastalıklarının nedenlerini mümkün olduğu kadar erken tespit etmek ve tedavi etmek için diş hekiminize yılda iki kez diş hekiminizi kontrol ettirin.
- Dişlerde iç renk solması varsa, nedenler ve olası tedavi seçenekleri için diş hekiminize danışın.