Halk arasında kullanılan “tembel dişler” terimi, bir dişin veya birkaç dişin çürük enfeksiyonunu ifade eder. Bu terimin nedeni, çürükler için Latince terimdir: Diş çürüğü olarak tercüme edilen diş çürüğü Carium.
Çürük enfeksiyonu sırasında, değerli diş maddeleri zararlı bakteriler tarafından bozulur. Zaman geçtikçe, bu işlem dişte bir delik açar , diş tedavisi olmadan ilerler ve bazı hoş olmayan tıbbi ve estetik yandaşlarla birlikte olur.
Çürük muhtemelen dişlerin en sık görülen hastalığıdır. Yaşam boyunca, hemen hemen her insan, çocuklukta veya yetişkinlikte olsun, bundan etkilenir.
Hangi semptomların tembel dişlerle ilişkili olduğu
ile dişler misiniz çürük farklı şekillerde kendini gösterebilir enfekte. İlk aşamada diş yüzeyinde oluşan beyaz lekeler. Sadece tedavi edilmeyen çürük enfeksiyonu sırasında, iyi bilinen “dişteki delik” gelişir. Çürük ilerlediğinde, bu durum zamanla diş örtüsünü tamamen tahrip edebilir.
Diş çürüğü bir hastalığın zaman zaman tedavi edilmezse bazen şiddetli diş ağrısına yol açması gibi. Tembel dişler sarı, kahverengi veya siyah renk atmalarıyla da tanınır. Bu genellikle güçlü kötü nefesle kendini gösterir.
Diş çürüğünün sık görülen belirtileri:
- Isıya, soğuğa, tatlıya, ekşiye karşı hassastır
- Diş ağrısına neden olurlar
- Diş yüzeyinde kireçli lekeler oluşturur.
- Dişlerin renginin solması gelir
- Ağız kokusu geliyor
- Dentin içinde delikler var
Çürük dişleri nasıl yaparsın?
Çürük enfeksiyonuna, öncelikle zayıf diş hijyeni, yüksek miktarda uyarıcı ve dengesiz, şeker bakımından zengin diyet nedeniyle ağızda yetişen ve hayatta kalma şansı en iyi olan ısı ve neme bağlı bakteriler neden olur.
Çürük istilası süreci boyunca, diş maddesi parçalanır, bu, dişin tipini ve büyüklüğüne bağlı olarak diş hastalıklarını durdurmak için diş dolgusu veya taç ile donatılması gereken diş üzerinde bir delik oluşturabilir . Bu olmazsa, diş çürüğü dişi tamamen tahrip olana kadar birkaç aşamada ilerler.
Erken evre: ilk diş çürüğü
Diş plağına ağız hijyeni ya da interdental boşluklar gibi dişin ulaşılması zor alanları neden oluyorsa, zararlı bakteriler kendilerini bu plakaya bağlarlar. Diş maddesi daha sonra asit oluşturan bakteriler yoluyla demineralize olmaya başlar, yani kireç çözülür. Dişin bu kireç çözme işlemi durmazsa, giderek daha fazla diş emayesi kaybolur – bir delik oluşturur.
Temel olarak, her diş sürekli bu süreçte olmakla birlikte, sağlıklı dişlerdeki demineralizasyon derecesi bir yandan düşük, diğer yandan doğal tükürüğün içeriği ile dengelenmiştir.
Geç aşama: Çürük profunda
Diş çürüğünün neden olduğu diş hasarı henüz fazla ilerlememişse, restorasyon için basit bir diş çürüğü tedavisi yeterlidir; Bununla birlikte, eğer doktora geç danışılırsa, bu artık yeterli değildir, böylece bir kök kanalı tedavisi gerekli olacaktır. Bu aşamada, tıbbi olarak çürük profunda olarak adlandırılan, etkilenen çürük diş genellikle şiddetli ağrıya neden olur.
Geç aşama: Çürük nüfusu
Son aşamada, diş tamamen tahrip olduğunda, çürük hassas diş sinire ulaşır. Bu zamanda, çürük diş zaten hoş olmayan bir koku tarafından algılanmaktadır. Tıbben, bu aşama delici diş çürüğü olarak adlandırılır – Penetranlar çürür.
Kötü dişlerin nedenleri
Diş çürüğünün katılımı birkaç faktöre bağlıdır: En uygun bakteriler, günlük ağız hijyeni ve beslenmedir.
Kötü dişlerin nedenleri: Anahtar kelime bakterileri
Ağızda yüzlerce bakteri türü olmasına rağmen, bazıları ağız sağlığında vazgeçilmez bir rol oynamasına rağmen, şekerde yaşayan ve onu asit metabolitlerine dönüştüren bakteriler de vardır. Bu asitler daha sonra emayeye saldırır ve tazminat yokluğunda çürüğe yol açabilecek hayati minerallerden yok eder.
Kötü dişlerin nedenleri: Anahtar kelime fırçalama dişleri
Dişlerini düzenli ve iyice temizleyenler, özellikle yemekten sonra orada biriken ağızdaki zararlı bakteri sayısını azaltır. Bu bakteriler yavaş yavaş plak denilen bir kaplama oluşturur . Bu kaplama temizlik eksikliği ile tabakalaşır ve zararlı bakterilerin çoğalması için en uygun ortamı sağlar. Bu sayede çürük dişler zamanla diş çürümesinden gelişebilir.
Kötü dişlerin nedenleri: Anahtar kelime şekeri
Çok fazla şekerli yiyecek, çürük enfeksiyon riskini büyük ölçüde artırır. Hepsinden önemlisi, beyaz endüstriyel şeker, glikoz ve fruktoz, çürük bakterileri ve dolayısıyla çürük dişlerin gelişimi için ideal üreme alanıdır. Örneğin, tam tahıllı ürünlerden elde edilen uzun zincirli karbonhidratlar önerilmektedir.
Kötü dişlere karşı kendinizi ne yapabilirsiniz?
Buradaki en önemli anahtar kelime evde profilaksidir. Çürük dişleri önlemek için dişlerinizi düzenli ve doğru bir şekilde temizleyin. Bu, sizi bazen karmaşık çürük tedavisinden kurtarır ve sizi estetik açıdan nahoş sonuçlardan korur.
Günlük diş bakımına ek olarak, sıklıkla demineralize edilmiş emayeyi remineralize etmek faydalıdır. Florür içeren jeller ve macunlar gerektiğinde destek olarak kullanılabilir.
Uygun ağız ve diş hijyenine ek olarak, kasıtlı beslenme diş çürümesini önler: Düşük şekerli dengeli öğünlere özen gösterin ve yemekten sonra ancak günde en az iki kez dişlerinizi iyice fırçalayın. Ayrıca, günlük diş ipi kullanıyorsanız, dişlerinizi çürümeden korumak için çok şey yaptınız.
Ek olarak, diş hekiminizle yılda iki kez muayene yaptırmanız ve ayrıca erken dönemdeki çürük bakterileri ile olası bir enfeksiyonu tespit edebilmeniz önerilir. Ek olarak, profesyonel bir diş temizliği çürüğün önlenmesinde yardımcı olur, çünkü bu arada dişler günlük fırçalamaya göre çok daha fazla temizlenir.
Ne kadar erken olursa o kadar iyi
Çürüklenme enfeksiyonunun belirtilerini fark ettiğinizde, lokal anestezi altında önceden gelişen herhangi bir çirkin dokuyu ağrısız ve nazikçe ortadan kaldırmak için diş hekiminize danışmalısınız. Daha sonra etkilenen diş bir taç veya dolgu ile tekrar güvenli bir şekilde kapatılabilir. Çürük enfeksiyonu ne kadar erken tedavi edilirse dişleriniz için o kadar az sonuçlanır.