Bir diş diş çürümesinden etkilenirse, diş maddesini parçalayan ve sonuçta hastalığın ilerlemesini önlemek için diş hekimi tarafından doldurulması gereken bir delik oluşturan bir işlem devam etmektedir.
Diş çürüğü muhtemelen en sık görülen diş hastalığıdır. Neredeyse her insanın çürük bir dişi vardır, ister çocuklukta süt dişi isterse de kalıcı dişlerde yetişkin olarak.
Diş çürümesinin gelişmesine katkıda bulunan önemli etkiler, diş hijyeni, yiyecek seçimi ve uyarıcıların tüketimidir. Çürük tedavi edilmezse, bozunma süreci devam eder. Diş çürümelerinin dişlerin kararması ve bazen şiddetli ağrıya neden olması semptomdur.
Diş çürüğü nedir?
Her ne kadar genel olarak diş çürüğü iyi bilinen ” dişteki delik ” ile eşit olsa da , dişi dışarıdan koruyan diş maddesindeki değişime işaret eder.
Prensip olarak, çürük bu sürecin başlamasından önce başlar. Şimdilik, diş maddesi demineralize, yani kireçlenmeye başlar. Bunun sorumlusu, yalnızca kireç çözme işlemi durdurulmadığında dişte bir deliğe neden olan asit oluşturucu bakterilerdir.
Diş çürüğü belirtileri
Bir veya daha fazla diş çürümesinin en sık görülen semptomları:
- Isıya ve soğuğa duyarlılık
- Tatlı ve ekşi yiyeceklere / içeceklere duyarlılık
- diş ağrısı
- Artık yemek artıklarının dişler arasında birikmesi
- diş yüzeyinde kireçli lekeleri
- ağız kokusu
- Dentin’deki delikler
- Dokunma duyarlılığı veya dokunma ağrısı (apse oluşumu)
Ne tür diş çürüğü var?
Profesyonel dünyada, bakteri zaten ne kadar tahrip ettiğine bağlı olarak, bakteri tarafından diş maddesinin bozulması aşamasında sabitlenen birkaç çeşit diş çürüğü arasında bir ayrım yapılır. İlk diş çürüğü durumunda diş yüzeyi hala sağlamdır, çünkü kireç çözme hala ilk aşamadadır, yerleşik bir diş çürümesi durumunda diş yüzeyi zaten zarar görür.
Etkilenen diş tabakasına bağlı olarak diğer alt türler ayırt edilir:
Emaye Çürüğü (Çürük superficialis)
Dişin en dış tabakasında hasar var.
Dentinkaries (Çürük ortamı):
İkinci katmana (sözde dentin) zarar verir.
Derin Kariler (Derin Çürükler):
Sinirlerin bulunduğu tüm tabakalara, kağıt hamuruna kadar hasar verir.
Çürümüş çürükler (Çürük sicca):
Daha önce belirlenmiş bir çürüğün durmadığını gösterir.
Diş çürüğü, hastanın yaşına ve ağız boşluğundaki etkilenen bölgeye bağlı olarak görsel olarak değişir.
Küçük çocuklarda ve çocuklarda diş çürüğü
Bebeklerde diş çürümesi, esas olarak kesici dişlerde ve çevresindeki diş etlerinde enfeksiyonun diş kenarına kadar ilerleyebileceği yerlerde meydana gelir. Bu tür diş çürümeleri “meme ucu diş çürüğü” olarak da adlandırılır. Beslenmedeki eksiklik, endüstriyel şekerle tatlandırılmış çay veya emziklerde meyve suyu tüketimi gibi ana nedendir.
Daha büyük çocuklar ve ergenler, esas olarak dişlerin çiğneme yüzeylerinde çürük olurlar, buna rağmen, şeker açısından zengin bir diyette ortaya çıkma nedenleri vardır.
Genel olarak, ilk diş çocuğunuzun ağzından geçerse, ağzınızı yumuşak, özel bir çocuğun diş fırçası ile hafifçe fırçalayın. Tüm süt dişleri mevcut olduğunda ve yutma refleksi meydana gelir gelmez, günde iki kez dişlerinizi fırçalamanız önerilir. Ek olarak, aynısı yetişkinler için olduğu gibi çocuklar için de geçerlidir: Çürüğü erken tespit etmek, durdurmak ve iyileştirmek için diş hekimi ile düzenli kontroller. Ek olarak, sekiz yaşın altındaki çocukların iyi ağız hijyeni sağlamak için ebeveynlerinin fırçalanması gerekir.
Diş çürüğünün çocuklara gelişimini açıklamak için, 1950’lerden bu yana çizgi roman »Karius ve Baktus«, çürüğün nasıl gelişebileceğini renkli, kolay anlaşılır resimlerle göstermektedir. İki ünlü bakteri bugün süt dişlerini sağlıklı tutmak için çocuklara dişçide şakacı motive etmek için hala yardımcı oluyor.
Yetişkinlerde ve yaşlılıkta çürük
Yetişkin diş çürüğü, esas olarak dişler arasında meydana gelir. Yetersiz ağız hijyeni, dişlerin hastalığından çok fazla tatlı içecek veya yiyecek kadar sorumlu olabilir.
Yaklaşık 60 yıldan itibaren, diş çürüklerinde diş çürümesi gelişme olasılığı artar, çünkü diş etleri çoğunlukla yaşlılarda çekilir ve açık diş boyunlarına neden olur. Çünkü bu alanda doğal koruyucu tabaka diğer yerlerdeki kadar dayanıklı değildir, dişlerdeki bir delik buna bağlı olarak daha hızlı meydana gelir. Bu çürük türü bu nedenle kök çürüğü olarak adlandırılır.
Diş çürüğü nasıl gelişir?
Çürük, diş maddesinin aşamalı olarak imha edilmesi anlamına geldiğinden, hem tek bir diş hem de birkaç diş bir kerede etkilenebilir. Çürük hastalığının semptomları, diş çürüğünün gelişim aşamasına bağlı olarak farklıdır.
Başlangıçta, ilk aşamada, en dıştaki diş katmanındaki değişiklikler ile karakterize edilir. Daha sonra dişlerde kireçli, beyaz lekeler belirir, diş maddesinden mineraller açığa çıkar ve emaye yavaş yavaş gözenekli hale gelir. Dişler kararırsa kireçlenme bölgelerinde boyalar biriktiğinden, bu durum diş çürümesinin de işareti olabilir.
Bununla birlikte, etkilenen diş veya dişlerin mineral kaybı şu anda hala iyileştirilebilir: Düzenli, kapsamlı fırçalama, özellikle diş macunundaki florür, sert kokulu madde kaybını telafi etmek için mineral içeriği ile tükürüğe neden olduğu için bakterileri başarılı bir şekilde giderir.
Erken çürük tedavisi neden bu kadar önemlidir?
Sadece yanlış veya yetersiz ağız hijyeni ile, çürüğün ileri aşamasına gelir. Çünkü sadece zayıf bir şekilde temizlenmiş dişler, ilerici bir demineralizasyona sahiptir, böylece dişte bir delik oluşturulur. Şimdi, diş hastalığı da ağrılı olabilir, ama en sonunda dişlerin sinirleri etkilendiğinde. Ek olarak, ısıya, soğuğa veya tatlılığa karşı artan bir hassasiyet ortaya çıkabilir.
Eğer tedavi edilmezse, çürük ilerler ve başından itibaren sadece tek bir dişe saldırabilir. Bu işlem yarıda kesilmezse ağrı da artar.
Diş çürüğünün nedenleri
Diş çürüğü, en önemlisi bakteri, diş hijyeni ve bireysel beslenme alışkanlıkları olan çeşitli faktörlere bağlıdır.
Diş çürüğünün nedenleri: Anahtar kelime bakterileri
Ortalama olarak ağızda 700’den fazla bakteri türü vardır. Birçoğu çok önemli bir rol oynamaktadır, çünkü sağlıklı oral florayı stabilize ederler. Bununla birlikte, çoğunlukla şeker üzerinde yaşayan ve bu nedenle diyette bulunan tüm şekerleri minnetle emen, parçalayan ve daha sonra bazı asit metabolitlerini atık ürünler olarak salgılayan bakteriler vardır. Emayeye saldıran ve çürük saldırısının başlangıcı olabilecek demineralizasyon sağlayan aynı asitlerdir.
Diş çürüğünün nedenleri: diş hijyeni
Kapsamlı fırçalama ağızdaki bakteri sayısını azaltır. Özellikle yemekten sonra, dişin yüzeyi yavaş yavaş, esas olarak bakteri ve oral tükürük bileşenlerinden oluşan bir kaplama oluşturur. Bu sözde plak dişler düzenli ve dikkatlice temizlenmedikçe zamanla kalınlaşır.
Bu plak, çürüklere neden olan bakterilere burada korunabilecekleri hayatta kalabilecekleri ideal çevresel faktörler sunar. Bu ayrıca, yetersiz diş hijyeni olan kişilerin neden düzenli diş fırçalamanın rutin olduğu hastalardan daha fazla diş çürümesine maruz kalma ihtimalinin daha yüksek olduğunu da açıklar.
Sadece bazen kola veya turunçgiller gibi asitli yiyecekleri yedikten sonra dişlerinizi fırçalamanız önerilmez. Daha sonra, dişler fırçalanmadan önce yaklaşık 30 dakika geçmelidir, aksi takdirde asit, mineyi sertleştirebilir, böylece diş maddesi fırçalama sırasında aşınmaya daha duyarlı hale gelir.
Diş çürüğünün nedenleri: Anahtar kelime şekeri ve şekerli yiyecek
Çok fazla tatlı yiyenler genellikle diş çürümesi riskinin daha yüksek olduğunu gösterir. Özellikle, yaygın beyaz endüstriyel şeker (sakaroz), glikoz (glikoz) ve fruktoz (fruktoz), çürüklerden sorumlu olan bakterileri besler ve böylece dişlere zarar verebilir.
Buna karşılık, sözde uzun zincirli şeker bileşikleri, karmaşık karbonhidratlarda ortaya çıktıklarında zararsızdır. Kepekli tahıllar bu nedenle her zaman diyete entegre edilmelidir.
Diş çürüğünün nedenleri: Anahtar kelime tükürüğü
Yeterli tükürük oluşursa, içindeki mineraller diş maddesi kaybını değiştirir. Daha büyük miktardaki tükürük de ağız sıvısında yiyecek yapmak ve böylece sindirime daha iyi hazırlamak için faydalıdır. Bunun yerine dişlere daha az tuzlu yiyecek takılmış kalır.
Bir yandan tükürük, asitliği nötralize edebilen ve bir yandan da antibakteriyel etkiye sahip olan maddeler içerir. Tükürük üretimi düşükse, bu çürük gelişimini destekler. Çünkü diş taçunun yanı sıra diş arası alanı, tuzlanmayan yiyecek parçacıklarının yerleşebileceği en uygun besin maddesidir.
Diş çürüğü art arda meydana gelirse: ikincil çürük
Dişte bir delik açılmış ve buna göre doldurulmuşsa, ne yazık ki dişin diş çürümesinden tekrar etkilenmesi söz konusu değildir. Aksine, dişlerde ikincil diş çürüğü olması nadir değildir.
Zamanla, diş ve diş dolgusu alanında veya diş fırçası tarafından temizlenemeyecek kadar küçük olan diş ve taç alanında küçük çatlaklar oluşabilir. Ne yazık ki, bakteri üremesine neden olacak kadar büyüktürler.
Diş çürüğü bulaşıcı mıdır?
Çürük tıbbi olarak bakteriyel bir enfeksiyon olduğundan, diğer bakteriyel enfeksiyonlarla aynıdır: bulaşıcıdır. Bununla birlikte, günlük yaşamda, şu anda bakterileri tercih eden çürükler ağızdaki her insan gibi çürük tehlikesi neredeyse hiç yoktur. Bir diş çürüğü için hala bazı bireysel risk faktörleri eklenmelidir.
Bu nedenle, örneğin, aynı çatal bıçaktan gelen öpücükler veya yiyecekler çürüklerden sorumlu değildir. Bebeklerde, çocuklar genellikle ağızlarında yetişkinlerden daha az dengeleyici bakteri ve mikroorganizma bulunduğundan, biraz daha yüksektir. Bu nedenle, küçük çocuklar aynı çatal bıçaklardan yememeli veya emzikler kolonizasyonu önlemek için ebeveynler tarafından ağızlarıyla “temizlenmemelidir”.
Bazen çürüğün kalıtımsal olduğu söylense de, bu bilgi doğru değildir. Bazı çürümede diğer kalıtımsal faktörler nedeniyle diş çürüğünün daha sık görülebileceği doğrudur. Örneğin diş çatlakları olarak adlandırılan derin diş olukları, diş çürümesinin gelişimi için bir risk faktörüdür. Ağız hijyeni ve çok fazla tatlı yemek gibi alışkanlıklar çoğu zaman bütün aileyi etkiler.
Çürük teşhisi nasıl yapılır?
Dişlerinizi incelerken diş hekimi çürük enfeksiyonunu hızlı bir şekilde tespit etmek için genellikle bir ayna kullanabilir. Diş yüzeyindeki çürükler gözle görülebilir derecede iyi görünür ve ayrıca dişin hasar derecesi hızla tespit edilebilir. Nispeten kısa bir muayeneden sonra, diş hekiminiz çürüğün çoktan dişe nüfuz edip etmediğini bilecektir.
Ek olarak, birkaç soruyu cevaplamak, çürük enfeksiyonunuzu anlamanıza yardımcı olacaktır. Bu tür sorular hakkında olabilir:
- Ne zamandan beri şikayetlerin var?
- Akrabalarınızda benzer diş problemleri var mı?
- Daha önce dişlerinizle ilgili sorun yaşadınız mı?
- Her gün dişlerinizi ne sıklıkta fırçalarsınız?
İleri çürüğün aksine, ilk aşamadaki enfeksiyonun tanınması oldukça zordur. Bu nedenle, yalnızca kaza sonucu, örneğin, X-ışınlarından sonra keşfedilir, çünkü çürük yerler genellikle X-ışını görüntülerinde açıkça görülür.
Ayrıca, modern çürük teşhisinde kullanılan başka yöntemler de vardır. Örneğin, elektriksel direnç ölçülebilir ve farklı floresan yöntemleri kullanılabilir:
Elektriksel direnç ölçümü için sağlıklı emaye elektrik akımı iletir. Diş diş çürümesinden etkilenirse, iletkenlik artar, böylece elektrik direnci ölçülebilir bir şekilde düşer. Öte yandan, floresan yöntemleri, bazı koşullar altında, diş sert maddesinin karanlıkta parlaması gerçeğine dayanmaktadır. Bununla birlikte, bu flüoresan özelliği diş çürüğünün durumuna bağlıdır, çünkü çürüklerden etkilenen diş maddesi sağlıklıdan farklı flüoresandır.
Çürükler nasıl başarılı bir şekilde mücadele edilebilir?
İlk aşamada çürük tespit edilirse, altta yatan mineral kaybı vücut tarafından hala telafi edilebilir. Bununla birlikte, dişte zaten bir delik oluşmuşsa, profesyonel bir çürük tedavisi gereklidir.
Çürüklerin tanınması ve başarılı bir şekilde tedavi edilmesi durumunda, genellikle hiçbir şikâyet edilmekten korkulmaz. Bununla birlikte, çürük tedavisi yeni bir şikayet olmayacağının garantisi değildir. A ve O düzenli, dikkatli bir ağız hijyeni olmaya devam ediyor: İhmal edilirse, çürük tekrar üreme toprağı alır. Özellikle bebek dişleri, tekrarlayan çürük enfeksiyonlarına eğilimlidir.
Genel olarak, çocuklar genellikle beslenme ve hijyen alışkanlıklarını değiştirmeyi zor bulurlar. Bu nedenle, çocuklarına baktıktan sonra, ebeveynlerin gelişmiş alışkanlıklarına dikkat etmeleri gerekir. Çocuklarda veya yetişkinlerde – sağlığa faydalı rutinler, diş çürümelerinin önlenmesi için temel oluşturur.
Erken dönemlerde çürük tedavisi
Çürük hala başlangıç aşamasındaysa, diş yüzeyinde yalnızca küçük değişiklikler görülebilir, ancak dişte bir delik henüz bu anda oluşmamıştır. Bu aşamada diş tedavisi gerekli değildir.
Bunun yerine, mümkün olan en kapsamlı oral hijyene dikkat etmeli ve yeme alışkanlıklarınızı da düşünmelisiniz. Çünkü yüksek şekerli yiyecek ve içeceklerle beslenenler çürük enfeksiyonu riskini arttırır. Esas olarak meyve ve hamur işlerinde bulunan meyve fruktoz (fruktoz), dişlere zarar verebilir.
Dişlerinizi iyice fırçalayarak, çürük bakterileri hala başarılı bir şekilde kontrol edilebilir. Diş macunu, florür içeriğiyle, mineral içeriği sayesinde vücudun tükürüğünün, ortaya çıkan sert diş maddesi kaybını telafi edebilmesine neden olur.
İleri evrelerde çürük tedavisi
Çürük enfeksiyonu yüzey dışına dişin daha derin katmanlarına girdiğinde, profesyonel bir çürük tedavisi gerekli hale gelir. Hasarın nerede olduğuna ve ne kadar ilerlediğine bağlı olarak, çürüğü durdurmak ve çıkarmak için çeşitli seçenekler vardır.
Kural olarak, diş üzerinde delinmiş olması gerekir. Bu, ağrısız bir tedaviye izin veren lokal anestezi kullanılarak yapılabilir. Delmenin amacı, yumuşatılmış diş maddesini dişten çıkarmaktır. Daha sonra, sondaj deliğinin etrafındaki alan dışarıdan temizlenir, doldurulur ve kapatılır.
Çürük enfeksiyonu sürecinde çok fazla diş maddesi kaybedilmişse, ilk önce diş formunun restore edilmesi gerekir. Öte yandan, çürük diş sinirine yakınsa, başka bir terapi yapılmalıdır. Çünkü sinir dokusu muhtemelen zarar görmüşse, kök dolgusu ile yapılan bazı durumlarda çıkarılmalıdır. Bu işlem için kök kanal sistemi yeni maddelerin oluşumunu uyaran özel bir madde ile doldurulur. Kök dolumundan sonra düzenli dolumu kolayca takip edebilirsiniz.
Diş dolgusu ile çürük tedavisi
Bir diş çürüğü için hangi dolumun kullanıldığı, malzeme seçimine ve bazıları yasal sağlık sigortası tarafından karşılanmayan maliyetlere bağlıdır. Bir diş dolgusu için olası malzemeler:
- seramikler
- Plastikler / kompozit
- metal alaşımları
- malgama
Diş dolguları hakkında bilinmeye değer her şey burada bulunabilir.
Günlük diş çürüğü nasıl önlenir
Günlük rutininiz için birkaç kurala uymayı başarırsanız, diş çürümesi sizin için neredeyse hiç şansınız olmayacak.
Hepsinden önemlisi, bu kapsamlı, düzenli ağız hijyeni ve yemeğinizin seçimi anlamına gelir. Şekeri yüksek olan içecekler ve yiyecekler sadece istisna olarak menüde yer almalıdır. Tüketildiğinde, yedikten sonra dişlerinizi iyice fırçalamak iyi bir fikirdir. Bu arada, bu diğer herhangi bir yemek için de geçerlidir: dişlerinizi fırçaladığınızda, dişlerdeki ve boşluklardaki artıklar çıkarılır ve bakteriyel kaplama da geri gider.
Dişlerinizi fırçalayamıyorsanız, yedikten sonra ksilitol ile sakız çiğneyin. Ksilitol, tükürük salgılamasını uyaran ve zararlı bakterilerin ürettiği asitleri dengeleyebilen bir şeker ikamesidir.
Ek olarak, düzenli aralıklarla diş muayeneleri diş çürüğünün erken dönemde tespit edilmesine, durdurulmasına ve iyileştirilmesine yardımcı olur. Ayrıca, yılda iki kez profesyonel bir diş temizliği, diş sağlığının bu yönüne önemli bir katkı sağlar.