Periodontitis, diş yatağının sık görülen bir iltihabıdır. Genellikle halk arasında periodontal hastalık adı verilen hastalığın nedeni, ağız boşluğunda belirli koşullar altında kolonileşebilen bakterilerdir.
Periodontal hastalık nedir?
Parodontoz, dişi çene kemiğine bağlayan ve bağ dokusu, diş etleri ve çene kemiklerinden oluşan diş yatağı adı verilen bir iltihaptır.
Bakteriler yemek artıkları ve tükürükten biriken plakları biriktirip çoğaldıklarında, örneğin, dişeti iltihabını tetikleyebilen agresif asitler yavaş yavaş ortadan kalkar.
İltihap denilen bu diş eti iltihabı periodontal bir hastalık ile el ele gider ve genellikle ağrıya neden olmaz. Muhtemel semptomlar hafifçe renk değiştiren diş etleri ve kanama diş etleridir. Periodontitis sadece diş etleri iltihabı diş yatağına ulaştığında belirtilir.
Periodontal hastalık belirtileri
Periodontal hastalık Parodontosis, başlangıçta ağrısız olan kademeli bir enflamatuar hastalıktır, bu yüzden sıklıkla tesadüfen keşfedilir. Bu nedenle, herhangi bir semptom gözlenmese bile, dişhekiminde düzenli kontrollerin yapılması özellikle önemlidir. Ne zaman erken periodontite yayılabilen diş eti iltihabı durdurulabilir, daha az kapsamlı gerekli takip tedavileridir.
Periodontal hastalığın ilk belirtileri
Kanama diş etleri, diş etlerinin iltihabının ilk bir göstergesi ve bu nedenle başlangıçtaki periodontal bir hastalık olabilir. Örneğin diş etlerini fırçaladıktan veya bir elmayı ısırdıktan sonra diş etleri kanamaya başlarsa, örneğin periodontitin kızarık veya şiş diş etleri olarak görülmesi muhtemel olabilir . Bu sırada, dişhekimi ile randevu almanız önerilir.
Ancak, iltihaplanma tedavi edilmeden kalır ve çene kemiğine ulaşırsa gerilmeye başlar. Aynı zamanda diş etleri de kemikle birlikte geri çekilir – sonuç olarak dişlerin boyunları gittikçe daha fazla açığa çıktıkça dişler daha uzun görünür.
Bu sırada periodontal hastalığın önemli bir belirtisi, dişlerin sıcak ve soğuk içeceklerin yanı sıra tatlı ve ekşi yiyeceklere duyarlılığıdır. Ek olarak, genellikle , biriken bakteriler tarafından salgılanan, koku-yoğun maddelere bağlı olarak, kötü nefes alır .
Periodontal hastalık ciddi bir aşamaya ulaşırsa, o zaman dişlerin gevşemesi açık bir semptomdur ve bu, çene kemiğinin ileri kaybını belirtir.
Özet: Periodontal hastalık belirtileri
Periodontal hastalığın başladığını gösterebilecek en sık görülen dişeti iltihabı belirtileri şunlardır:
- kızartılmış diş etleri
- şiş diş etleri
- diş eti kanaması
- diş etlerine uzaklaştığını
Periodontal hastalığın en sık görülen semptomları:
- daha uzun dişler (açıkta bulunan diş boyunları)
- Sıcak, soğuk, tatlı ve ekşi duyarlılık
- plaka
- ağız kokusu
- diş eti kanaması
- gerekirse periodontal ceplerden salgılanması
- gevşek dişler (güçlü inflamasyon ilerlemesi ile)
Periodontal hastalığın nedenleri
Zamanla periodontal hastalık riskini artırabilecek çok sayıda alışkanlık vardır. Bunlar arasında sigara içmek, yetersiz diş hijyeni, şeker bakımından zengin, dengesiz bir diyet ve diabetes mellitus gibi metabolik hastalıklar sayılabilir. Ek olarak, periodontal hastalığa yol açan ağızdaki bakteriler de bulaşıcı bir hastalık olduğu için kişiden kişiye bulaşabilir.
Sigara içen, pek çok başka hastalığa ve periodontal hastalığa yardımcı olur, çünkü nikotin diş etlerinin dolaşımını azaltır. Bu şekilde, bağışıklık hücrelerine ulaşmak zordur, böylece vücudun savunması istilacı bakterilere karşı kendini yeterince savunamaz. Periodontal hastalıktan etkilenenlerin yaklaşık yüzde 70’i sigara içenlerdir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan diyabetes mellitus gibi kronik hastalıklar bile periodontal bir hastalığı teşvik eder. Ayrıca, sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve stres gibi genel psikolojik faktörler de periodontal hastalığın gelişiminden sorumlu olabilir.
Periodontoz gelişimi
Zararlı bakteriler plakaya yerleştiklerinde ve çoğaldıklarında, zamanla diş eti çizgisinde ve dişlerin arasında film şeklinde katı bir tabaka oluştururlar. İçinde bulunan mikroplar ancak agresif metabolitleri içerir. Bu asitler ve toksinler daha sonra diş ve diş etlerine saldırarak dişeti iltihabı veya diş eti iltihabına neden olur.
Şişlik ayrıca diş etlerinin enflamatuar sürecinin başlaması ile oluşur, diş fırçalamayı zorlaştırır ve zamanla dişler ile diş etleri arasında bir boşluk vardır. Bu periodontal cepler olarak adlandırılan ceplerde bakterilerin toplanması, çoğalması ve diş yatağında iltihaplanmaya neden olması kolay bir oyuna sahiptir.
Enflamasyon ayrıca kemiğe de saldırır ve diş etlerinin geri çekilmesine neden olur. Optik olarak, dişler daha sonra ortaya çıkar ve bu , açık diş boyunlarına atfedilebilir. Ek olarak, işlemin bir sonucu olarak, boşluktaki dokulardaki papilla tahrip olmuştur. Enflamasyon diş yatağına ulaştığında periodontal hastalıktan söz edilir.
Periodontal hastalığı ne teşvik eder
Sakız sorunlarına yatkınlık kalıtımsal olabileceğinden, periodontal hastalık ailelerde nadir görülmez. Ancak, Zahnbettentzündung’tan bir dizi başka risk faktörü de sorumlu. Bunlardan en önemlisi yetersiz, düzensiz ve / veya hatalı oral hijyendir. Sonuç olarak, zararlı plak ortadan kaldırılmaz, içerdiği bakteriler çoğalabilir.
Ek olarak, plak kalsifiye olur, tartarın gelişmesine neden olan mineraller içerir. Tartarın kaba yapısında, asit üreten bakteriler hızlı bir şekilde yayılabilir, bu nedenle periodontal hastalığın önlenmesinde ayrıca bir hesap oluşmamasını sağlamak için de alınmalıdır – özellikle düzenli bir diş kontrolü ile.
Periodontal hastalıkların teşhisi
Periodontal hastalık genellikle diş muayenesi sırasında tesadüfen veya kanama diş etlerinin yakın zamanda meydana geldiğini gözlemleyerek keşfedilir.
Periodontal hastalık şüphesi varsa, dişhekimi ilk adımda diş etlerini inceler ve bu dişçiliğe genellikle röntgene eşlik eder. Ayrıca, periodontal cepleri inceler ve ceplerin ne kadar derin olduğunu ölçmek için bir sonda kullanır. Buna dayanarak ve x-ışını görüntüleriyle, iltihabın gelişmiş olup olmadığı veya çok az çaba sarf edilip edilmeyeceği belirlenebilir.
Özellikle agresif bir periodontitis mevcutsa veya daha önce tamamlanmış periodontal tedaviden sonra bir nüks varsa, özel aletler kullanarak diş ceplerinden bakteriyel bir numune alma seçeneği vardır. Bu örnek daha sonra tıbbi bir laboratuvarda incelenebilir ve tetikleyici bakteri türleri için kontrol edilebilir. Bu şekilde, sorumlu mikroplar daha başka önlemler ve muhtemelen antibiyotiklerle tedavi edilebilir.
Periodontal hastalığın tedavisi
Periodontal hastalık diş etlerine ve altta yatan dokuya saldırdığından, özel terapi çok önemlidir. Tedavinin amacı, enflamatuar bakterileri çıkarmak ve böylece enflamasyonu durdurmaktır.
Periodontal hastalık tedavinin başlangıcında hala başlangıçta ise, diş hekimi inflamasyonu nispeten az bir çaba ile durdurabilir. Bu, örneğin diş yüzeylerinin kapsamlı bir şekilde temizlenmesi ile olur.
Bakterilerin periodontal ceplerden çıkarılması, sert ve yumuşak tortuları (bakterilerin toplandığı) hurdalamak için kullanılan özel aletler kullanılarak gerçekleştirilir. Bu tedavi lokal anestezi altında yapılır ve enflamasyonu başarılı bir şekilde tedavi etmek için genellikle yeterlidir.
Sadece periodontal cepler zaten çok derinse veya iltihap bu ilk müdahalenin ardından devam ederse, küçük bir cerrahi işlem gereklidir. Bunu yapmak için, dişin ve kemiğin diş eti kenarları, sakız ceplerine ulaşmak ve bunları birikintilerden daha iyi temizlemek ve hasarlı dokuyu çıkarmak için gevşetilir.
Periodontal hastalık nasıl önlenir
Her durumda, özellikle periodontal bir hastalığın tedavisinden sonra, evde diş bakımı rutininin büyük ölçüde tedavinin devam eden başarısına bağlı olması nedeniyle çok dikkatli bir şekilde takip edilmesi önemlidir.
Her şeyden önce, çeşitli diş ve diş eti hastalıklarını destekleyen bir bakteri olan diş plağının gelişmesini önlemek için günlük bakım alınmalıdır .
Çok sert olmayan bir diş fırçası ve güçlü kimyasal katkı maddeleri içermeyen bir diş macunu ile günde iki kez fırçalama yapıldığında, plak zaten iyi bir şekilde çıkarılabilir; Ancak, günde bir kez diş ipi kullanımı ve mümkünse, interdental boşlukları temizlemek için özel fırçalar kullanılmalıdır. Günlük rutine en iyi şekilde entegre edilmesi gereken bu önlemlerle, hem diş çizgisinde hem de dişler arasında plak başarıyla çıkarılabilir.
Ek olarak, dezenfektan etkisine sahip gargara çözeltileri ve özel dil temizleyicileri ağızdaki bakteriyel gelişmeyi etkili bir şekilde önleyebilir. Diş hekiminizin, bileşiminde hangi durulamaların özellikle sizin için önerildiğini size bildirmesine izin verin.
Özet: Periodontal hastalıkların önlenmesi
İzlemesi kolay bu ipuçlarıyla periodontal bir hastalığı önlemek zor değildir:
- Günde en az iki kez, en iyi öğünlerden sonra bile en iyisi fırçalayın (ondan yarım saat sonra, minenin zarar görmemesi için)
- Diş yüzeylerini ve diş plağının diş arası boşluklarını temizlemek için günlük diş ipi ve diş arası fırçaları (daha önce dişhekiminden doğru kullanımı isteyin)
- Düzenli (yılda iki kez) profesyonel diş temizliği dişleri tortulardan güvenli bir şekilde temizler
- Diş hekiminde düzenli (yılda iki kez) muayene, periodontal hastalığın ve diş ve diş etlerinin diğer hastalıklarının erken teşhisinde yardımcı olur. Önemli: Bakteriyel büyümeyi destekleyen Tartar, kontrol sırasında uzaklaştırılır.
- Tütün tüketiminden kaçının: Sigara içenler için periodontoz riski sigara içmeyenlere göre beş ila altı kat daha yüksektir – sigara içenlerin maruz kaldığı birçok riskten biridir.
- Diabetes mellitus gibi genel durumlar periodontal hastalığı daha muhtemel hale getirebilir, bu nedenle dikkatli temel tedavi de önemlidir.