Dişte bir delik varsa, dişin diş çürümesinden etkilendiği anlamına gelir . Bununla birlikte, çürük bakteriyel bir enfeksiyondan sonra, delik hemen ortaya çıkmaz, aksine bozulma süreci tedavi edilmediği sürece devam eden bir süreçtir.
Diş çürüğü, ister çocuk isterse yetişkin olsun, zamanla neredeyse herkesi etkileyen en yaygın diş hastalıklarından biridir. Dişteki bir deliğin belirtileri diş ağrısı ve dişlerde koyu renk değişikliğidir.
Diş çürümesine ve dolayısıyla dişte delik oluşmasına katkıda bulunan en önemli faktörler günlük alışkanlıklarda yatmaktadır: diş hijyeni, beslenme ve uyarıcıların tüketimi.
Bir diş deliği belirtileri
İlk aşamada, diş çürüğü kendini diş yüzeyinde beyaz, kireçli lekeler olarak gösterir – dişin demineralizasyonunun bir işareti. Zamanla, emaye daha kırılgan hale gelir ve dişler yavaş yavaş koyulaşabilir.
Çürük enfeksiyonunun bu noktasında, mineral kaybı, örneğin, florür içeren bir diş macunu ile düzenli bir şekilde fırçalanarak telafi edilebilir. Ağızdaki doğal tükürük gerisini yapar, çünkü içerdiği mineraller oral floranın dengesini sağlar ve böylece bozulan sert diş maddesinin dengesini sağlar.
Bununla birlikte, eğer diş zaten ağrıyorsa, muhtemelen kuvvetli bir şekilde bile olsa, bu, çürük sürecinin, bir delik oluşturulmuş olana kadar ilerlediğini gösterir. Bu zamanda, diş o kadar fazla mineral kaybetti ki, ayrışma işlemi diş hekimliği tarafından mutlaka durdurulmalı.
Bunlar bir veya daha fazla diş ve dişte bir delik içeren diş çürüğünün en yaygın belirtileridir:
- Dişler sıcağa ve soğuğa karşı daha hassastır
- Dişler tatlıya ve ekşiye karşı hassastır
- diş ağrısı
- ağız kokusu
- Dokunma duyarlılığı veya zonklama ağrısı (apse oluşması durumunda)
Dişte bir delik nasıl gelişir?
Çürük enfeksiyonu sürecinde, diş maddesi zararlı bakterilerin yerleşmesiyle bozulur ve son olarak diş bakımı ile beslenmesi gereken bir deliğe yol açar.
Bir delik oluşturulmadan önce, diş maddesi demineralizasyon işlemindedir ve kireci kaybeder. Buna, kireç çözmenin durdurulmaması şartıyla kalıcı olarak dişte delik açan zararlı, asit oluşturucu bakteriler neden olur.
Dişte bir delik oluşumunun süresi tam olarak tespit edilemez, yaşam tarzına ve diyete bağlı olarak bireysel olarak farklıdır, ancak sürekli çalışır. Bununla birlikte, şeker bakımından zengin yiyecekler ve tatlı içecekler, çok sayıda kahve, çay ve sigara tüketimi, bakteri için ideal üreme zeminini oluşturdukları ve çoğalmalarını desteklediklerinden, dişte bir delik gelişimi üzerinde hızlanan bir etkiye sahiptir.
Dişte delik açma nedenleri
Etkilenen dişin çürük enfeksiyonundan dolayı bir delik oluşturulduğundan, diğer dişlerin enfeksiyonunu önlemek için diş çürümesinin gelişmesinden sorumlu faktörleri bilmek önemlidir.
Öncelikle bakteriler, evde kendi diş hijyeni ve bireysel beslenme alışkanlıkları diş çürümelerinin ana nedenidir.
Dişteki bir deliğin nedenleri: Anahtar kelime bakteri
Her ne kadar ağız, sağlıklı bir durumda bile, dengeli oral flora için yeri doldurulamayan yüzlerce bakteri türü ile yoğun şekilde doldurulmasına rağmen. Bununla birlikte, hayatta kalmak, şekeri yiyeceklerden almak, bölmek ve çoğaltmak için şekere ihtiyaç duyan bakterileri de içerir. Daha sonra, emaye saldıran ve çürük hastalığının başlangıcını belirleyen demineralizasyon işlemini başlatan asitler oluşturulur.
Dişteki bir deliğin nedenleri: diş hijyeni
Çok sayıda fırçalamayı günlük rutinin içine dahil edenler, ağızdaki bakteri sayısını düşük tutar, aksi halde özellikle yedikten sonra diş yüzeyinde bir kaplamaya kadar yoğunlaşır. Uzun vadede, bu plak tabakası kalınlaşır ve diş çürümesinin gelişmesinden sorumlu olan asit oluşturucu bakteriler için bir üreme zemini haline gelir.
Tersine, diş hijyeni yetersizse, diş çürüğü gibi diş hastalıklarını tedavi etme riskiniz çok daha yüksek olur.
Sadece bazen fırçalama önerilmemektedir. Bununla birlikte, bu sadece narenciye veya kola gibi asitli yiyecekleri tüketdikten sonra kısa bir süre için geçerlidir. Diş minesini pürüzlü hale getirerek diş maddesini bozulmaya karşı daha hassas hale getirebilirsiniz. Ancak yarım saat beklemenin ardından, dişler normal şekilde tekrar temizlenebilir.
Dişteki bir deliğin nedenleri: Anahtar kelime şekeri
Çok fazla tatlı yemeye alışkın insanların çürük hastalığı geçirme olasılığı daha yüksektir. Hepsinden önemlisi, ticari olarak temin edilebilen endüstriyel şeker (sakaroz), glikoz ve fruktoz, çürüklere neden olan bakterilere üreme alanı sağlar. Bu nedenle, basit şekerler yerine, tam tahıllı ürünlerde bulunanlar gibi uzun zincirli şeker bileşiklerinin tercih edilmesi önerilir.
Dişteki bir deliğin nedenleri: Anahtar kelime tükürüğü
Yeterli tükürük, sert diş maddesinin demineralizasyonunu içinde bulunan minerallerle dengeleyebilir. Yeterince tükürük üretenler de ağızdaki yiyecekleri sıvılaştırıp, sonraki sindirim sürecine hazırlayabilirler.
Oral tükürük hem asit nötrleştirici hem de antibakteriyel bakteri içerir. Sadece çok az tükürük oluşması durumunda, diş çürüğü istilası ve dolayısıyla diş içindeki bir delik için olasılık artar. Bu ayrıca interdental alanda ve diş tacı üzerinde eingespeichelte yiyecek kalıntısı birikmemesi nedeniyledir.
Çocuklarda dişte bir delik
Bebeklerde çürük ağırlıklı olarak kesici dişlerde ve çevresindeki diş etlerinde görülür. Oradan bakteri enfeksiyonu diş kenarına yayılabilir. Bu tür diş çürüğü, aynı zamanda, dişlerde uzun süreli deliklere neden olabilecek yüksek tart çayı gibi beslenme eksikliklerinden kaynaklandığı için “süt şişesi çürüğü” olarak da adlandırılır.
Daha büyük çocuklarda ve ergenlerde çürük, asidi oluşturan bakterilerin dişlerin demineralizasyon işlemine başladığı ve sonunda dişte bir deliğe yol açtığı çiğneme yüzeylerinde görülür. Sebepleri de çok fazla şeker içeren bir diyet.
Çocuklarda diş gelişimi başladığında, dişleri düzenli olarak temizlemek için bir rutin uygulanmalıdır. Ağzı güçlü basınç olmadan temizleyebilen yumuşak, yumuşak diş fırçaları için. Tüm süt dişlerinin kırılması durumunda, dişlerinizi günde iki kez fırçalamanız önerilir. Genel olarak aynısı, dişhekimi ile düzenli muayeneyi içeren yetişkinlerin dişleri için de geçerlidir. Erken diş çürümesini tespit etmeye, komplikasyonsuz dişte olası bir deliği doldurmaya ve enfeksiyonu durdurmak için yardımcı olur.
Dişte bir delik oluşmuşsa ne yapmalı?
Dişteki bir delik, genellikle diş ağrısı aracılığıyla belirgin hale geldiğinde, koruyucu emaye zaten bir parçalanma işlemi içindedir: fark edildikten sonra en önemli eylem, bir işlemi en kısa sürede durdurmak ve dişin içindeki deliği doldurmaktır. izin vermek için.
Dişteki bir delik tedavi edilmezse, dişin ayrışması devam eder. Asitler dentin içine saldırdığında, delik sonunda diş sinirine ulaşana kadar derinleşir. Bu sırada, diş genellikle tamamen tahrip olur, çürük hastalığına bu aşamada sık sık diş ağrısı acı eşlik eder ve şiddetli ağız kokusu nadir değildir.
Dişte bir delik nasıl tedavi edilebilir?
Diş çürüğü hala bebeklik döneminde ise, vücut dişin mineral kaybını telafi edebilir. Dişte zaten bir delik varsa, o zaman profesyonel bir çürük tedavisi başlamalıdır.
Hasar görmüş dişin konumuna ve hasar derecesine bağlı olarak, enfeksiyonu durdurmak ve ortaya çıkan çürükleri ortadan kaldırmak için farklı dişçilik önlemleri alınmalıdır.
Bunu başarmak için bir dişi delmek çok önemlidir. Ancak bu lokal anestezi ile mümkündür, böylece hiçbir acıdan korkulmamalıdır. Delme, dişe yerleşmiş zararlı bakterileri temizler. Sonra diş hekimi deliği temizler ve nihayet dışardan kapatılan bir dolgu sağlar.
Çürük saldırısı sırasında çok fazla diş maddesi kaybedilmişse, ilk tedavi aşamasında diş formunun yeniden oluşturulması gerekir. Çürük diş sinirinin hemen yakınındaysa, başka bir terapi gereklidir. Bunun sebebi sinir dokusunda hasar olması durumunda bunun kök dolgusu ile korunması gerektiğidir. Bunun için dentin, madde oluşturma etkisi olan tıbbi bir madde ile doldurulur. Kök dolumundan sonra, diş gerekli diş dolgusu ile sağlanabilir.
Diş dolgusu ile çürük tedavisi
Dişte çürük bir deliğin doldurulması için, yasal sağlık sigortası şirketleri tarafından üstlenilen maliyetlere göre farklılık gösterebilecek çeşitli materyaller bulunmaktadır. Dental doldurmada kullanılan malzemeler:
- seramikler
- Plastikler / kompozit
- metal alaşımları
- malgama
Diş dolguları hakkında bilinmeye değer her şey burada bulunabilir.
Dişte bir delik açtıktan sonra
Dişteki delik tespit edilmiş ve başarılı bir şekilde bir dolgu veya kronla başarılı bir şekilde tedavi edilmişse, genellikle daha fazla şikayet olmaz. Bununla birlikte, diş sağlığının çürük tedavisinden sonra bile ağız hijyenine bağlı olduğunun garantisi yoktur. Yetersiz bir şekilde yapılırsa, çürük bakterileri için yenilenmiş bir üreme alanı oluşabilir. Bu nedenle, dişlerin hijyenine dikkat etmek ve tekrarlayan diş çürümelerini önlemek için şekerli yiyecek ve içeceklerin yanı sıra tütün, kahve ve çay gibi lüks yiyeceklerin tüketimini sınırlandırmak önerilir.
Özellikle çocuklar için, hijyen ve tercih edilen gıdalar konusunda alışkanlıklarını değiştirmek genellikle zordur. Bu nedenle, ebeveynlerin, çürük tedavisinden sonra çocuklarının rutinlerine daha fazla göz atmaları önemlidir. Çocuklarda bile düzenli düzenli hijyen ve sınırlı tatlı tüketimi diş çürüğünün önlenmesinde temel oluşturur.
Dişte bir delik nasıl önlenir
Düzenli ve kapsamlı diş hijyenini düzenli alışkanlıklarından biri olarak kabul edenler diş çürümesi riskini ve dolayısıyla bir delik gelişimi riskini azaltır. Ek olarak, çürük hastalık süreci önemli ölçüde azaltılabilir, çünkü yeterli hijyen sayesinde asit oluşturan bakteriler habitattan yoksun bırakılır.
Ek olarak, tükürüğün ağızda remineralize edici etkisini geliştirebilmesi için, yiyecek artıkları olmamalıdır. Ayrıca kapsamlı bir diş hijyeni için gereklidir. Ek olarak, öğünler arasında birkaç saat ara verilmesi ve mümkünse şekerli içecekler tüketilmemesi durumunda tükürükteki tuzluluk oranı düşük kalır.
Dikkatli temizlik şarttır
Tam diş hijyenini günlük hayata entegre edenler, dişlerin ve ağız boşluğunun kendi kendini düzenleyen sürecini yoğunlaştırır. Günde en az iki kez dişlerinizi iyice fırçalayıp pürüzlü değil, hafif dairesel hareketlerle yapmanız önerilir. Sert kılları olmayan bir diş fırçası ve pürüzlü kimyasal katkı maddeleri içermeyen bir florür diş macunu en iyisidir.
Diş ipini temizlemek için günde bir kez diş ipi kullananlar ve muhtemelen interdental boşlukları özel fırçalarla da temizleyen herkes dişlerde bir delik açmamak için çok şey yaptı. Alkolsüz bir gargara, ağızdaki zararlı bakteri sayısını da düşük tutabilir.
Dişçide düzenli bir profesyonel diş temizliği de diş çürüğü gibi diş hastalıklarının önlenmesinde yardımcı olmaktadır. Diş hekiminizden her zaman kapsamlı öneriler alabilirsiniz, size birçok faydalı ipucu verecektir.