Bir veya daha fazla dişin dişlerde sıkıca oturmadığına dair bir his varsa, bunun çok farklı nedenleri olabilir. Çocukların kökeni diş gelişimi ve çürük bebek dişleri nedeniyle belirgin değildir ancak yetişkinlerde görülen semptom tedavi edilmemiş periodontal hastalık, kaza, diş taşlama, kötü takma diş protezi veya altta yatan durumdan kaynaklanabilir.
Gevşek dişleri farkettikten sonra doğru bir tanı konabilmek ve gerekli bakımı başlatmak için mümkün olan en kısa sürede bir dişçiye danışılmalıdır. Bir uzmana ne kadar erken danışılırsa ve gevşek dişlerin arkasında ne olduğunu belirler, takma diş gerekme olasılığı o kadar düşük olur.
Gevşek dişlerin nedenleri
Yetişkinlerde gevşek dişlerin olası nedenleri, örneğin bir dişin veya birkaç dişin gevşetildiği ciddi travmalı bir düşme gibi yaralanma ve kazalardır. Bir başka neden de, gece dişlerinin taşlanmasının bir sonucu olarak, çiğneme aparatının aşamalı olarak aşırı yüklenmesidir.
Bununla birlikte, gevşek dişlerin en olası nedeni, diş eti ve kemik kaybına neden olan tedavi edilmemiş bir periodontal hastalıktır.
Gevşek dişlerin nedenleri: periodontitis
Periodontitis, günlük yaşamda sık sık periodontal hastalık olarak adlandırılan, bağ dokusunun mecvuttur ve çene kemiğine diş bağlayan sözde periodontal inflamasyon neden olur. Enflamasyonun kökeni sırayla plakta toplanan ve oradan agresif bir şekilde çoğalan ağız boşluğundaki bakterilerdir.
Periodontitis, dişeti iltihabı (diş eti iltihabı denilen) ile ilişkilidir ve plaktan başlayarak zaman içinde tüm periodontiyuma saldırabilir. Dişeti iltihabı belirtileri arasında hafif renk değiştiren diş etleri ve kanama diş etleri bulunur. Bu iltihap diş etlerinden diş yatağına kadar uzanırsa, periodontitis söz konusudur.
Bu inflamasyon, periodontite bağlı kemik kaybı süreci durmadığı sürece, yavaş yavaş dişlerin gevşemesine yol açar. Bu kemik kaybı, dişi destekleyen kemiğin kademeli olarak kaybolmasıyla kendini gösterir.
Gevşek dişlerin nedenleri: diş kazası
Kazanın ciddiyetine bağlı olarak, dişler gevşeyebilir veya gevşeyebilir. Acil dental servis, doğrudan diş koruma önlemleri için raylar kullanır. Bununla birlikte, kesilmiş bir kan arzı ve diş sinirinin bir kopması ile birlikte görülebilen bir düşme gibi travma sonucu dişin canlılığını yitirme olasılığı vardır. Bu durumda, bir kök kanalı tedavisi genellikle şimdilik yapılmaktadır.
Gevşek dişlerin nedenleri: yanlış uyarlanmış kuronlar ve köprüler
Takma dişte dişler çok uymayan bir diş taç veya diş köprüsünün bulunması, dişlerin zamanla yanlış yüklenmesine neden olur. Bu devam ederse, periodontiumdaki sabit basınç kemik üzerinde aşırı zorlanmalara neden olabilir – bu da kemik kaybına neden olabilir.
Son teknoloji ürünü yüksek hassasiyetli teşhis yöntemleriyle, söz konusu diş protezlerinin üretimi sırasında bu tür yanlış yükler zaten önlenebilir.
Gevşek dişlerin nedenleri: gece çatırdaması
Gece dişlerinde öğütme dişlerinde gevşeme riski varsa ve çiğneme aparatının aşırı yüklenmesinin bir sonucu olarak dişleri gevşetmesi gerekiyorsa, bu davranış bir kırma çubuğu vasıtasıyla tutulabilir. Diş hekiminiz istediğiniz zaman ayrıntılı olarak size tavsiyede bulunur ve bu durumda ne yapılması gerektiği konusunda size değerli bilgiler verir.
Nasıl gevşek dişler tedavi edilebilir
Altta yatan nedene bağlı olarak, gevşek dişler için çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur.
Periodontitis tedavisinde, diş köklerinin yüzeyleri önce bakteri ve kaplamalardantemizlenir , sonra düzgünleştirilir. Daha sonra sakız cepleri durulanır ve antibakteriyel özel dezenfektan çözeltileri ile muamele edilir. Ek olarak, ilaç rayları, evde kullanılan durulamalar ve hatta antibiyotik kullanmak gerekebilir. Tedavi edilmeyen periodontitis sırasında ciddi kemik kaybı olursa, cerrahi bir işlem gerekli olabilir.
Diş protezi periodontitisin bir sonucu olarak hasar görürse, gevşek dişleri sabit bir köprü ile sabitlemek ve korumak artık bazen mümkün değildir. Ancak bunun yerine, kompozit malzemeden yapılmış özel ateller kullanılabilir. Sabit protezlere ait değillerdir , ancak yine de gevşek dişlerin uzun süreli stabilizasyonunu sağlarlar ve dolayısıyla önemli bir estetik etkiye sahiptirler.
Gevşek dişler nasıl önlenir
Tek bir diş veya dişler gevşemişse, diş hekiminin danışması alternatif değildir. Gevşek dişleri önlemek istiyorsanız, bazı alışkanlıklar ile zaten çok şey yapabilirsiniz.
Örneğin, olası diş eti iltihabı belirtileri (örneğin renksiz diş etleri veya kanama diş eti gibi) gözlemlerseniz, hemen bir diş hekimi ile randevu alarak ve dişlerinizi derhal yayılmadan ve uzun vadede gevşemeden önce olası bir iltihap geçirdikten sonra gevşek dişlerden kaçının Dişlere neden olabilir.
Bununla birlikte, ağız, diş ve diş etlerinin sağlığı için temel düzenli ve dikkatli bir rutindir: günde iki kez fırçalama (doğru fırçalama tekniği kaliteyi önemli ölçüde değiştirir), günde bir kez diş ipi kullanımı ve düzenli diş muayeneleri önlemeye yardımcı olur Diş hastalıkları ve gerektiğinde tedaviye hızlı bir şekilde başlanmasını sağlamak.
Diş problemlerinin ve gevşek dişlerin önlenmesinde bir diğer önemli önlem ise ağır şeker tüketimidir. Çünkü şeker dişlere saldırır ve zamanla durmazlarsa yavaş yavaş diş kaybına yol açabilecek işlemleri başlatır. Asitli içecekler ve narenciye ve kola gibi yiyecekler de menüde nadiren görünmelidir.