Diş etleri şişdiğinde, genellikle zararsız sebepler ortaya çıkar. Bununla birlikte, olası diş eti iltihabını veya diğer ilgili hastalıkları erken aşamada teşhis etmek ve tedavi etmek önemlidir. Belirtiler makul bir neden olmadan daha uzun bir süre devam ederse, dişçiye danışmanız önerilir.
Şişmiş diş etlerinin nedenleri
Şişmiş diş etleri için bir dizi olası neden vardır. Yetersiz veya abartılı bir ağız boşluğu hijyeni durumunda, şişmenin yanı sıra hamilelik sırasında veya dişhekiminde yapılacak bir tedaviden sonra geçici olarak şişlik meydana gelebilir. Ancak periodontitis gibi ciddi diş eti hastalıkları buna neden olabilir.
Şişmiş diş etleri için olası tetikleyiciler:
- Travma (diş kazası / yaralanma nedeniyle)
- Dişeti iltihabı / periodontit
- gece dişlerinde taşlama
- gebelik
- aft
- kanama
- fistüller
- Kistler / granülomlar
Şişmiş diş etlerine neden olan dişeti iltihabı / periodontit
Diş etleri hastalığının erken aşamasında, dişeti iltihabı denilen bir konuşma var. O genellikle ağrısızdır. Bu iltihap çene kemiğine ilerlerse, buna periodontitis denir.
Bu kronik dişeti iltihabı bakterilerden kaynaklanır ve diş etlerinin kırmızımsı rengiyle şişmeye ek olarak kendini gösterir. Ayrıca kanama diş etlerine ve çıkıntılı diş etlerine neden olabilir. Ayrıca, kötü nefes ve salgı gibi semptomlar ortaya çıkabilir. Periodontitis diş hekiminin tedavisi için esastır, aksi takdirde uzun vadede ilerleyebilir ve hatta diş kaybına yol açabilir.
Şişmiş diş etlerine neden olarak ağız hijyeni
Ayrıca yetersiz ağız hijyeni, ikinci basamakta şiş diş etleri için tetikleyici olabilir, yani diş etlerinin iltihaplanmasına yol açarsa.
Diş plağındaki zararlı bakteriler diş etlerine saldırır ve iltihaplı odaklara yol açarsa , diş eti iltihabı diğer şeylerin yanı sıra şişmiş ve diş etlerinde kendini gösteren periodontite yol açabilir.
Aynı şekilde, kaba diş hijyeni diş fırçası diş etlerine çok fazla baskı yaparsa şişmeye neden olabilir.
Diş tedavisi sonrası şişmiş diş etleri
Özellikle bilgelikten sonra diş çıkarma veya kök kanal tedavisi gibi büyük bir tedaviden sonra diş etleri yanıcı ve şişebilir. Ancak, bu tür şikayetler çoğunlukla geçicidir ve tamamen normaldir. Birkaç gün sonra geçmezlerse, diş hekimi tekrar ziyaret edilmelidir.
Bebeklerde ve hamilelikte şişmiş diş etleri
Diş etlerinin şişmesi de çocuklarda ve bebeklerde görülür. İlk dişler yaklaşık altı aylıkken ortaya çıktığında, çene kemiğinde gerginliklere neden olur ve sonuç olarak diş etleri şişebilir, kaşıntı, ağrı ve hatta ateş bile görülebilir.
Aynı şekilde, oral mukozanın öncekinden daha fazla kanla beslenmesinin bir sonucu olarak, hamilelik sırasında, özellikle değişmiş hormon seviyelerinden dolayı, şişmiş diş etlerine ve kanama dişetlerine yol açabilmektedir. Aslında katı olan doku yapısı gevşetir ve bakteriler daha kolay nüfuz edebileceği için, diş eti iltihabı ve buna bağlı şişlik riskini arttırır.
Şişmiş diş etlerine neden olarak Aphthae
Bu nahoş lezyonlar ağız boşluğu, diş etleri, dudak içleri, damak, dil ve bademcikler gibi çeşitli ağızlarda oluşabilir. Normalde, yaprak bitleri, enflamatuar bir kırmızı sınır ile çevrili süt rengi rengine sahiptir. Aphthous bazen şiddetli ağrı, yanma ve kaşıntıya neden olabilir.
Aphthae çeşitli nedenlerden kaynaklanabilir, ancak bunların oluşumları tam olarak anlaşılmamıştır. Genetik faktörler, etkilenen kişinin ruhunun yanı sıra iltihaplanmada da rol oynayabilir. Bazen strese bağlı olarak zayıf bir bağışıklık sistemi savunması, aft gelişimini teşvik edebilir.
Aftinin olası nedenleri de şunlardır:
- Gıda intoleransı
- Viren enfeksiyonu
- barsak hastalığı
- hormonal durum
- rahatsız oturma protezleri ve diş telleri
- çok sert diş fırçası veya yanlış diş macunu
- HIV gibi ciddi bağışıklık hastalıkları
Şişmiş diş etlerinin tedavisi
Diş etleri iyi bakıma rağmen şişerse, dişhekimine önlem olarak danışmak, muhtemelen diş eti iltihabını, yani erken dişeti hastalığını, yayılmadan önce mümkün olan en kısa sürede iyileştirmek için önlem almak önemlidir.
Diş hekimi, önce plak ve tartarı temizleyerek ve sonra da bir antibakteriyel gargara kullanarak dişeti iltihabını tedavi edebilir. Bakterilerin ve zararlı mikropların, tedaviden sonra bile ağız ve diş etlerine yerleşmemesini sağlamak için diş hekiminiz, evde bakım için istediğiniz zaman birçok yararlı ipucu vermekten mutluluk duyacaktır.
Periodontitis, yani kronik gingivit, önceden gelişmişse, diş hekimi kapsamlı bir tedavi planı hazırlar. Amaç iltihabı durdurmak ve hasarlı dokuyu (ve dolayısıyla uzun vadede dişleri) korumaktır. Bu genellikle temel bir tedavi ile zaten başarılabilir, ancak bireysel duruma bağlı olarak ayrıca periodontal cerrahi müdahale gerekebilir.
Şişmiş diş etlerine karşı neler yapabilirsiniz?
Şişmiş diş etlerinin önlenmesinde en önemli şart düzenli ve dikkatli ağız hijyenidir. Kullanılan ürünlerin seçimi de önemlidir: çok sert kılları olmayan bir diş fırçası, pürüzlü kimyasal katkı maddeleri içermeyen yumuşak bir diş macunu ve özel antibakteriyel gargaralar önerilir. Dişlerinizin tam olarak temizlenmesi ve bakımı için, düzenli olarak profesyonel diş temizliği için randevu almanız önerilir.