Halk arasında , ağız kokusu olarak adlandırılan ağız kokusu muzdarip olanlar bunun hakkında konuşmaktan hoşlanmıyor. Hastalar için, ağız kokusu rahatsız edicidir, ancak dişçiyle konuşurken konu tabu olmamalıdır, çünkü sebebin kökenine ulaşmak önemlidir. Ağız kokusu zararlı bakterilerin ağızda yayıldığının bir göstergesi olabilir.
Bu arada, halitozis nadir görülen bir şey değildir, bütün insanların yaklaşık dörtte biri, zamana bağlı olarak, zaman zaman bundan muzdariptir. Etkilenenlerin yalnızca yüzde altı’sında nefes kesiliyor, bu da uzun süre dayanacakları anlamına geliyor.
Ağız kokusunun nedenleri
Ağız kokusunun en yaygın nedenleri:
- ağız hijyeni eksikliği
- güçlü sigara
- kahve, alkol veya sarımsak, soğan, hamsi ve yağlı yiyecekler gibi yiyecekler
- Tükürük akışı bu zamanda geri gittiğinden oruç tutmak ve diyet yapmak
- Gingivitis veya periodontitis gibi gingivitis
- tedavi edilmeyen çürük enfeksiyonu
- Oral enfeksiyonlar / mantarlar (örneğin pamukçuk)
- ağız kuruluğu
- genel hastalıklar
Ağız kokusunun bir nedeni olarak bakteri
En yaygın olarak kötü nefes bazı bakteriler tarafından ağızda kaynaklanır. Onların metabolitleri hoş olmayan koku sorumludur olanlardır. Dil üzerinde bakteri yoğunluğu ağız kokusu gelişimi için çok önemlidir – Ağız kokusu olan kişiler her zamanki gibi üzerinde bakteri 25 kat daha fazla sayıda dil yukarı var.
bakterilerin neden kötü nefes oksijen olmadan hayatta, böylece ağız boşluğu içinde yuva ve orada özellikle de tükürük ve gıda parçacıkları ile ilgili proteinlerin ayrıştırılması ve kükürt bileşikleri elde dilin küçük girintiler içinde. Onlar kötü koku sorumludur.
Öte yandan, kulak, burun ve boğaz bölgesi hastalıkları oldukça nadirdir, daha da nadiren gastrointestinal kanaldaki ağız kokusunun kaynağıdır.
Ağız kokusunun bir nedeni olarak ağız hijyeni eksikliği
Ağızdaki yetersiz hijyen ağız kokusunun gelişmesi için bir risktir. Zira dilde, plak ve sonuç olarak diş eti iltihabının ortaya çıkabileceği bakteriyel sayının artması , genellikle ağız kokusu ile ilişkilidir ve bu nedenle, ilk aşamada, tam bir hijyen ile kaçınılması gerekir.
Günde iki kez fırçalama, günde bir kez diş ipi ve hafif bir diş macunu ve antibakteriyel gargara ile bakımın yapılması, düzenli olarak kullanıldığında ağız kokusuna karşı iyi bir profilaksidir.
Ağız kokusu nedeni olarak diş problemleri
Birçok durumda, kötü nefes için tetikleyici diş hastalıklarıdır. Örneğin, diş eti iltihabı (diş eti iltihabı) veya periodontit ( periodontitis ) halitozis için tetikleyici olabilir. Bunlar mutlaka ağızda yayıldıkları ve uzun vadede diş kaybına bile yol açtıkları için diş bakımı ile tedavi edilmelidir.
Ek olarak, tedavi edilmeyen çürük enfeksiyonları , bir veya daha fazla dişin enfeksiyonu yeterli tedavi olmadan kaldığı ve ağızda devam ettiği takdirde, ağız kokusuna neden olabilir .
Sızdıran veya eksik olan diş dolguları , kuronlar , köprüler ve kötü temizlenmiş protezler ayrıca bakteri birikiminin kötü nefes almasına neden olabilir ve yenilenmesi veya değiştirilmesi gerekebilir.
Ağız kokusu nedeni olarak ağız kuruluğu
Ağız kuruluğuna neden olan tüm faktörler ayrıca ağız boşluğu sağlığında önemli bir rol oynadığından tükürük salgılaması için de bir risk oluşturur.
Doğal durulama işlevinin yanı sıra tükürükte bulunan faydalı bakteriler normal olarak, zararlı bakterilerin yanı sıra artıkları çiğneme yüzeylerinden kalan yiyeceklerden arındırmak için de kullanılabilir. Ancak, tükürük bezleri yaşlandıkça yavaşlarken, ağız kuruluğu nedeniyle ağız kokusu daha yaygındır.
Ağız kuruluğu gelişiminde sadece yaş değil, aynı zamanda yanlış nefes almak (burun yerine ağız yoluyla), sigara içmek, alkol, bazı ilaçlar, çok az sıvı alımı ve stres.
Ağız kokusunun bir nedeni olarak genel bozukluklar
neden yetkin uzmanı ile, diş tedavi edilemezse ilk diş hekimine ve: Ağız kokusu o ağız kokusu bireysel kökenini bulmak için neden önemli olduğunu, henüz teşhis edilmemiş bir genel hastalık, başlayabilirsiniz.
Ağız kokusu tedavisi
Ağız kokusu, uzun vadede günlük yaşama ve günlük rutine kolayca entegre edilebilecek birkaç adımla etkili bir şekilde ele alınabilir. Hepsinden önemlisi, dikkatli bir günlük ağız hijyeni, nefesinizin kısa sürede tekrar taze ve kokusuz hale gelmesini sağlayabilir.
Genel olarak, nedeni ortadan kaldırmak ağız kokusuna karşı en iyi korumadır. Bu nedenle, nedeni ilk adımda diş hekiminizin (veya gerekirse bir başka uzmanın) yardımı ile bulmak önemlidir. Kural olarak, bu bakteri dil kaplamasında bulunur. Sadece nefes darlığınız varsa değil, aynı zamanda önlenmesi için de, dilin temizlenmesi kesinlikle önerilir.
Artık, her eczanede bulunan özel bir dil temizleyiciyle, her gün evde dil kapağını bile çıkarabilirsiniz.
Ek olarak, dişler üzerindeki plak (çok sert olmayan) bir diş fırçası ve güçlü kimyasal katkı maddeleri olmadan hafif bir florürlü diş macunu ile temizlenebilir.
Diş ipi kullanabilir ve interdental alanlar için özel fırçalarla temizlemeye alışabilirsiniz.
Yeterli tükürük salgılaması da kötü nefes almayı zorlaştıran bir faktördür. Sakız çiğneme sırasında sadece tükürük üretimini arttırdığı için sadece kısa süreli bir çözümdür. Tükürüğünüzü doğal ve kalıcı bir şekilde teşvik etmek için, örneğin, doğal tükürük üretimini teşvik ettikleri için, diyetinize daha fazla narenciye ve sebze ve meyveler gibi yüksek lifli yiyecekleri dahil edebilirsiniz.
Ağız kokusu mu çekiyorum?
Nefesinizin kötü kokuyor olup olmadığını anlamak için, kendi kendine test etmenin birkaç yolu vardır:
- Tükürük testi: Bunu yapmak için tükürüğünüzden birkaç büyük damlayı küçük bir bardağa koyun ve üzerini örtün. Beş dakika sonra kokla.
- Hava yastığı testi: Bunun için herhangi bir kokusuz bir torbada nefes alıp sıkıca tutun, kısa süre sonra iyi havalandırılan bir odada açın ve koklayın.
- Bilek testi: Bileğinizi suyla temizleyin ve sonra dilinizi kullanarak yalayın. Yaklaşık yarım dakika sonra koklayın.
Ağız kokusundan muzdarip olsanız da aile hekiminde profesyonel olarak gaz kromatografisi (solunum havası analizi) ile test edilebilir.
Ağız kokusuna karşı kendinizi ne yapabilirsiniz:
- Dişlerinizi günde iki kez, tercihen yedikten sonra iyice fırçalayın ve diş ipini günde bir kez kullanın.
- Bakterileri gidermek için dilinizi günlük olarak temizleyin
- Yüksek lifli yiyin ve yeterince su için
- Şeker, alkol ve sigara tüketimini sınırlandırın
- Gargara kullanın
- Burun içinden nefes alarak ve tamamen çiğneme, narenciye yemek, vb. Gibi tükürük üretimini teşvik ederek ağzın kurumasını önleyin.