Maruz kalan diş boyunları genellikle uzun süre farkedilmeden ortaya çıkar: Genellikle sıcak veya soğuk içecekler ile tatlı veya ekşi yiyecekler gibi etkilere karşı artan hassasiyetle fark edilirler. Bu, hafif bir çekme veya keskin, ani bir acıya neden olabilir. Bu belirti, artık koruyucu diş minesi ile kaplanmayan açıktaki dentinden kaynaklanmaktadır.
Maruz kalan diş boyunları nelerdir?
Dişler ve diş etleri sağlıklıysa, diş siniri emaye ve diş eti ile çevrilidir ve dış etkenlerden korunur. Diş etinin kenarına kadar uzanan emaye, dentin içinden ince dallar gibi akan ve diş küspesinin içinden geçen bu küçük kanalları korur. Bu kanallar serbestse, sıcak, soğuk, tatlı ve ekşi gibi uyaranlar diş ağrısına geçirilerek hassas bir şekilde acı çeker.
Açıkta kalan diş boyunları, dişin görünür kısmı ile dişin kökü arasındaki geçişin diş etleri tarafından korunmadığından artık diş etleri tarafından kaplanmadığını göstermektedir. Hala sağlıklı diş etleriyle çevrelenmişlerse, dış uyaranlar yiyip içerek doğrudan dişe ve sinire bulaşmaz. Ancak diş etleri geri çekilirse, diş kanalları açığa çıkar ve dış etkenlere maruz kalır.
Açıkta kalan diş boyunlarının nedenleri
Açık diş boyunları, hem enflamatuar hem de mekanik etkilerden sorumlu olmakla birlikte, birçok nedene sahip olabilir.
Yaygın bir neden periodontal hastalık gibi diş eti iltihabıdır . Bakterilerin neden olduğu bu kronik inflamasyon durumunda diş etleri zamanla daha fazla geri çekilir ve bunun sonucunda diş boyunlarını serbest bırakır.
Gece dişlerinin taşlanması gibi mekanik nedenler de açığa çıkmış diş boyunluklarına neden olabilir. Ek olarak, sık diş ipi kullanımı, yanlış fırçalama veya yüksek pürüzlü kimyasal katkı maddeleri ile diş macunu kullanımı gibi ortodontik tedaviler de sorumlu olabilir. Bir piercing bile, ağızda kalıcı olarak bir vücut üzerinde sürekli hareket ederse, açık diş boyunlarına yol açabilir.
Maruz kalan diş boyunlarının sonuçları
Diş etleri geri çekildiğinde, diş sırasının görünümü bazen büyük ölçüde değişir, çünkü dişlerin boyun boyunlarının görünürlüğünden dolayı optik olarak “daha uzun” olması gerekir.
Ek olarak, açığa çıkan diş boyunları diş çürümesine eğilimlidir, çünkü artık asit oluşturucu bakterileri bloke eden koruyucu emaye ile çevrelenmemişlerdir. Rahim ağzı ve kök çürüğü bu şekilde gelişebilir.
Maruz kalan diş boyunları periodontite maruz kalırsa ve bu iltihap tedavi edilmezse, uzun vadede kaybedilmeleri için dişler zamanla gevşeyebilir .
Maruz kalan diş boyunlarının tedavisi
Maruz kalan diş boynu iltihaplanmaya maruz değilse, dişçi tıbbi cila ile kapatabilir, böylece diş boynu artık doğrudan ağrıya neden olan uyarana maruz kalmaz. Çoğu zaman, böyle bir tedavi hafif vakalarda bile tam bir rahatlama sağlar.
Öte yandan, doku yanlış fırçalamadan zarar görmüşse, diş hekimi size doğru teknik hakkında ayrıntılı bilgi verir, böylece diş boyunlarını ve evde neden olduğu diğer rahatsızlıkları önleyebilirsiniz.
Teşhis tıbbi tedavi gerektiren bir neden gösteriyorsa, önce risk faktörlerini düzeltmek için spesifik önlemler alınmalıdır. Diş etleri kronik iltihaplı olabilirse, uygun periodontitis tedavisi diş sağlığınızı korumak için en doğru seçim yöntemidir.
Diş boyunları, delme sonucu ağız boşluğuna maruz kalırsa, işlemi durdurmak için çıkarılması gerekir. Öte yandan, dişeti retraksiyonu dudak veya yanak bağını germek suretiyle açıklanabilirse, düşük hacimli bir cerrahi prosedür sebebi ortadan kaldırmak ve dişlerinizin sağlığını iyileştirmek için yardımcı olacaktır.
Maruz kalmış diş boyunlarıyla kendinize neler yapabilirsiniz?
İlk adım, yemek yerken ve içerken dış uyaranlara karşı hassasiyetin arttığını fark ederseniz, dişçiye gidersiniz. Böylece sebep belirlenebilir ve bireysel bir tedavi yapılabilir. Tanı ne kadar erken çıkarsa ve hedeflenen önlemler alınırsa, tedavi o kadar ucuz olur ve olası sonuçlar azalır.
Maruz kalan diş boyunlarının önlenmesinde önemli bir anahtar kelime doğru ağız hijyenidir: Fırçalama sırasında dişlerini çok sert fırçalayan, yüksek basınç nedeniyle dokuya zarar verebilir ve böylece diş boyunlarını zamanla ortaya çıkarabilir. Bununla birlikte, diş fırçası tekniğinin tespit edilmesi ve düzeltilmesi durumunda, basınç açısından zengin fırçalama, diş fırçası ile hafif dairesel hareketlerle değiştirilirse, ortaya çıkan hasar bazen telafi edilebilir. Özel diş macunları ve özel olarak geliştirilmiş ağız gargaraları da hassasiyeti azaltabilir. Bu konuda diş hekiminizle konuşun, size değerli ipuçları verecektir.
Hafif hassas dişler için kanıtlanmış bir çözüm Elmex jöledir: Haftada bir kez kullanılması gereken bu ek diş macunu, emaye üzerinde bir florür tabakası bırakır, dişe mineral verir ve böylece diş çürümelerine karşı korur . Ayrıca düzenli kullanıldığında dentin kanallarını kapalı tutmaya yardımcı olur, böylece ağrıya karşı duyarlılığı önler.